Református parókia

parókia
ref. parókia
Békés
Szeghalom Körzeti Földhivatal
Vegyes
rövid leírás:
Az 1785-ben, kora-klasszicista stílusban épült, jelenleg szeretetotthonként működő egykori református parókia az 1783-ban felszentelt református templommal szerves egységet képez. Az L-alakú épület utcai frontja teljes egészében, udvari homlokzatai és belső terei részben őrzik az alföldi, "népies klasszicizmus" eredeti építészeti kialakítását. A nagyterem mennyezetfreskója ismeretlen mestertől, valószínűleg az 1825-30 körüli időszakból származik, s gipszstukkót utánzó díszítőmotívumok mellett 4 katonafigurát is ábrázol.
külső leírás:
A református templom mögött álló egykori parókia L-alaprajzú, egy, az utcai fronttal párhuzamos és egy arra merőleges udvari szárnnyal rendelkező, egyszintes épület. A tetőszint egészében padlás, az udvari szárny alatt pedig pince csatlakozik hozzá. Utcai homlokzata híven őrzi a kora-klasszicista református építészet formáit. 4+3+4 tengelyes homlokzatának középső része enyhén, rizalitszerűen előreugrik, négy, lábazat nélküli, egyszerű párnataggal záródó pilaszter tagolja, melyeken enyhén előreugró díszítőpárkány nyugszik. Az épület bal oldalánál nyíló kaput két kapupillér fogja közre, melyek közül a jobb oldali eredeti - a négyszögalaprajzú hasábot egy lapos gúlatető zárja. Az épületszárnyak és a kapupillérek egységesen fehérre vannak meszelve, a lábazati szint rozsdabarna kifestésű. Az udvari szárny részben átalakított: az eredetileg nyitott oszlopos tornác utcai szárnyhoz csatlakozó része üvegezett verandának van kiképezve, míg a szárny hátsó része megőrizte az eredeti kialakítást: három négyzet alaprajzú, enyhén profilozott fejezetű pilaszter szegélyezi a nyitott folyosót.
állapot leírása:
Az épületen 1993-ban - a tetőszerkezet kivételével - elvégezték a legfontosabb felújítási munkálatokat. Azóta csak kisebb állagmegóvó munkálatokra került/kerül sor. Jelenleg a téglaboltozatos pince belvíz következtében vizesedik. A tetőszerkezet kritikus állapotban van, és - bár jelenleg beázás-mentes - mindenképpen felújításra szorul. A tapasztott padozatú padlás gerendái egyes helyeken erősen meghajlottak, legszembetűnőbben pont a nagyterem fölött, ami a terem mennyezetének belülről is érzékelhető elhajlását okozza. Juhász Sándor lelkipásztor a plafon esetleges leszakadásától is tart, annál is inkább, mivel 25 évvel ezelőtt az utcai szárny másik, kisebb helyiségének már leszakadt a mennyezete. A tetőszerkezet rossz állapota miatt a mennyezetképek is károsodnak. Az utca felőli mennyezetszakaszon hosszirányban egy korábbi beázásból származó repedés, pergés fut végig. Ezeken a helyeken a festés kioldódott, elmaszatolódott. A meszes festés nagyon gyenge kötőanyagú, nedvesség hatására könnyen lemosható. A felület egyéb elpiszkolódott részei tisztításra szorulnak.

Felújított épület, faragott kapubejárattal.