Megújulásunk támogatója:  

Lovarda

azonosító:
11614
törzsszám:
11105
szélesség (lat):
N 47° 46,277'
hosszúság (lon):
E 19° 8,013'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Régi
eredeti kategória:
Egyéb építmény
eredeti főtípus:
sportlétesítmény
eredeti típus:
lósport építmény
eredeti altípus:
lovarda
megye:
Pest
helység:
helyrajzi szám:
3644 (környezet: 3645/1, 3645/2)
település KSH kódja:
24934
földhivatal:
Vác Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Az egykori váci huszárlaktanyához tartozó lovarda. Eredeti, nyitott fedélszéke 22 m fesztávot hidal át, külső támpillérekre támaszkodó tetőzetét fa rácsostartók hordják.
külső leírás:
Épületekkel körülvett belső, zárt udvaron, szabadon áll a téglány alaprajzú, tagolt tömegű (előtér és csarnok ) ÉNy-DK irányú, egyszintes, nyeregtetős épület. Az épülethez a Bajcsy Zsilinszky-Burgundia utcai sarokról szolgalmi út vezet.
Az épület vegyes falazású: tégla és tufakő, a falsík vakolatlan, az előcsarnok felső zónájában részben festett.

A csarnok ÉNy-i homlokzatát nem teljes szélességben és magasságban zárja az előtér, amelynek önálló nyeregteteje palával fedett. Ehhez D-ről félnyeregtetős toldalékot emeltek. Homlokzata háromtengelyes, két álló téglány alakú egyenes záródású ablak fogja közre a szegmensíves záródású, kétszárnyú bejárati kaput. Orommezeje egy körablakkal áttört.
A csarnok mindkét oldalhomlokzata 12 tengelyes, felső szakaszán vízvetővel, rézsűsen lemetszett fejezetű pillérekkel tagolt. A falsík elé ugró ereszes nyeregtő ugyancsak palával fedett. Északnyugati homlokzatának deszkaoromzatos.
A homlokzaton végigfutó lábazat a pillérek mentén sem törik meg. A homlokzatot rézsűs könyöklővel képzett szegmensíves záródású hálórácsos ablakok törik át.
A délről számított harmadik tengelyben kétszárnyú, egyenes záródású vasajtó áll, ennek megfelelően itt az ablak kisebb.
Véghomlokzata háromtengelyes, ablakainak alakítása az oldalhomlokzatok ablakaival azonos.
állapot leírása:
Az épület környezete rendezett. Az elmúlt években nagyobb felújítási munkákat végeztek, a repedéseket betömték, a hiányzó téglaelemeket pótolták. Az épület vizesedését súlyosbító esővíz elvezetését nagyrészt megoldották, főleg a délnyugati homlokzatnál. A lefolyócsövekből kifolyó esővizet a széles betonjárda lefolyója elvezeti az épület falától. A homlokzat alsó szakaszát rózsaszín festékkel festették be.
A korábban készült felméréseket (1981, 1992) tanulmányozva megállapítható, hogy az épület szigetelése nem megoldott, így ennek hiányában a falak ma is rendkívül vizesek. Bár az elmúlt években a falak belső felületét lefestették, újra vizesedési foltok tapasztalhatók, ezek több helyen az ablakok magasságáig húzódnak.
A faszerkezet egy-két helyen felújított, de a szelemenek és a szarufák több helyen kezelésre szorulnak.
Az 1992-ben készült szakértői vélemény a tetőszerkezetet tartószerkezeti szempontból elfogadhatónak minősítette, azonban azt is megállapították, hogy a téli időszakban, amikor nagyobb hóréteg alakul ki, veszélyes az épületben tartózkodni.
Az ablakok kerete és tokozata elöregedett.

Állapotjelentések

2017.07.31 12:17 klo állapot: 3 - pont: 20

Romló állapotú épület, a korábbi jelentéshez képest nincs változás. A tető jónak tűnik, de a lábazat pusztul.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Társasház (0.142 km)
Jeszenszky-villa (0.186 km)
Lakóház (0.199 km)
Kőkereszt (0.214 km)
Pietá-szobor (0.241 km)
Lakóház (0.285 km)
Lakóház (0.359 km)