Sajnovics- Batthány-Dreher birtok magtára

Régi
Vegyes
rövid leírás:
A 17-18. század fordulóján épült egykori Sajnovics- majd Batthyány-kastély épületét a Dreher-család építette át romantikus stílusban, az 1870-es években. Ebben az időszakban épült a kastélybirtokhoz tartozó, négyszintes, téglány alakú, külső megjelenésében a kastély architektonikus díszítő elemeit, bástyaszerű fiatornyait, ívsoros oromfalát visszatükröző magtár is.
külső leírás:
A téglány alaprajzú, nyeregtetős épület a kastélytól délkeletre, a birtok keleti részében, hosszanti oldalával a fákkal, bokrokkal szegélyezett úttal párhuzamosan, kerítés által nem határolt területen helyezkedik el.
Mindkét hosszanti homlokzata héttengelyes. A három szintet egyszerű osztópárkányok választják el egymástól. A tengelyek ablaknyílásai fektetett téglalap alakúak, a falsíkból hangsúlyosan kiemelkedő szalagkeretezéssel. Az ablakokra felfelé nyitható bádoglemez ablaktáblákat helyeztek.
A földszint középső, negyedik tengelyében kétszárnyú, szegmensívű ajtó nyílik, melynek jobb- és baloldalán feltehetően másodlagos nyílások látszanak: a baloldalon már befalazva, a jobb oldalon fémtáblákkal lelakatolva. Az ajtótól jobbra egy beton és fa körítőfallal, kátránypapírral fedett, alacsony toldalék áll.
A 3. szint 5. tengelyében gabonaszállítást segítő siló nyúlik ki.
Az udvari homlokzat tagolása megegyezik az utcaival.
A rövid oldalak mindhárom szintje kéttengelyes, faltagolása a hosszanti homlokzatokéval megegyező. Az oromzatban a padlástérbe nyíló, karcsú, profilozott könyöklőpárkányra támaszkodó félköríves ikerablak látható. A felső íveket szintén profilozott keretezés futotta körbe, mely valószínűleg vállkőről indult, aminek mára csak a helyét találjuk meg.
A háromszögű oromfalak ívsoros párkányzattal díszítettek, csúcsukon az oromzati mezőben induló, élével kiforduló falpillérből kinövő, négyzetes, bástyaszerű fiálé. Ez a bástyaszerű díszítmény koronázza az épület sarkait hangsúlyozó pilléreket is.

állapot leírása:
A magtár homlokzatain a vizesedés miatt a vakolat hullik, sok helyen a csupasz falazat látható. A bádoglemezek és fémszerkezetek elöregedtek. A belső tér falainak vakolata szintén hullik. Az épület falszerkezete és belső faszerkezetei jó állapotban vannak.

Nagyon szép felújított állapotban van.