Pincés présház

Agrár műemlék
mezőgazdasági feldolgozás
borászat
présház
Tapolca Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A badacsonyi szőlőhegyen, a szőlőből kiszakított, kis méretű, L-alakú telek közepén álló, téglány alakú, szoba - konyha - préstér - pince alaprajzú présház. Falazata bazaltkő, teteje náddal fedett. Vele párhuzamos elrendezésben istálló és ólak állnak, romosak.

Építőanyagok és szerkezetek
A présház bazaltkő falazatú, durván vakolt és meszelt. A pince szintén kőből rakott, bolthajtásos, kívülről földdel takart. A szelemenes szerkezetű tető náddal fedett. A szoba, a préstér és a konyha döngölt föld padozatú, a pince padozata homokkal borított.
Külső megjelenés
A présház falazata durván vakolt és fehérre meszelt. A nyílászárók zöldre festettek. A présház mögött kívülről földdel takart pince húzódik.
Melléképületek
A présházzal szemközt, párhuzamos elrendezésben istálló állt. Az istállóhoz ólak csatlakoztak. A gazdasági épületek szárazon rakott bazaltkő falazatúak.

állapot leírása:
Az épület rossz műszaki állapotban van. Az északi homlokzati fal egy szakaszon ledőlt, fölötte megroskadt a tetőszerkezet. A falazatot borító vakolat sok helyen lemállott, a körmnyező növényzet benőtte az épületet. A présház gyors helyreállításra szorul. A melléképületek romosak.

2011.06.18 18:38 missmoon állapot: 1 - koordináta: N 46° 47,918' E 17° 29,070' - pont: 12

Elkeserítő, elpusztult állapot. Már beletörődtem, hogy nem történik semmi. Százával mennek tönkre népi örökségünk e kivételes gyöngyszemei, a pincék-présházak. Szomorú... A magam részéről mindent megteszek: az utókor számára fotó és írásos dokumentációt készítek ezekről az épületekről pontos helymegjelöléssel, koordinátákkal, részletfotókkal. Más lehetőségem nincs, a hivatal részéről sem harap rá senki igazándiból a még hiányos, de folyamatosan bővülő kataszteremre- majd megtalálom a helyes utat bizonyára.

Kőkereszt (0.498 km)
Présház (0.788 km)