Rózsa-villa kertje

Történeti kert
villakert
Történeti kert
villakert
helyrajzi szám:
10867/7, 10867/8, 10867/9, 10867/10, 10867/11, 10867/12, 10867/13 (környezet: 10867/2, 10867/3, 10867/4, 10866/9, 10860/8, 10860/9, 10820/3, 10820/5, 10867/6, 13581)
rövid leírás:
A Rózsa-villához (tsz.: 15715) tartozó 2 3 holdas tájképi villakert a budai villakertek egyik jelentős példája, amely mind méretében, mind pedig kialakításában és növényállományában kiemelkedő értéket képvisel. A különleges faegyedek közül megemlítendő egy egyedülállóan hatalmas törökmogyoró (Corylus colurna) 120 cm-es törzsátmérővel, számos idős kislevelű hárs (Tilia cordata) - köztük egy 130, egy 125 és egy 100 cm törzsátmérőjű példány -, egy magas kőris (Fraxinus excelsior) 90 cm-es törzsátmérővel, egy páfrányfenyő (Gingko biloba) 60 cm törzsátmérővel, valamint három nagyméretű francia juhar, de ezeken kívül még korai juhar és vadgesztenye termetes példányai is megtalálhatók.
külső leírás:
A villához tartozó 2 3 holdas tájképi villakert a budai villakertek egyik jelentős példája volt, amely mind méretében, mind pedig kialakításában és növényállományában kiemelkedő értéket képviselt. A kert egykori térszerkezetét meghatározó úthálózat nyomvonala a terep mikrodomborzatán helyenként ma is jól azonosítható.
A rendkívül nagy értékű növényállomány ma is pontos képet ad a másfél évszázaddal ezelőtti telepítés jellegzetességeiről. A különleges faegyedek közül megemlítendő egy egyedülállóan hatalmas törökmogyoró (Corylus colurna) 120 cm-es törzsátmérővel, számos idős kislevelű hárs (Tilia cordata) - köztük egy 130, egy 125 és egy 100 cm törzsátmérőjű példány -, egy magas kőris (Fraxinus excelsior) 90 cm-es törzsátmérővel, egy páfrányfenyő (Gingko biloba) 60 cm törzsátmérővel, valamint három nagyméretű francia juhar, de ezeken kívül még korai juhar és vadgesztenye termetes példányai is megtalálhatók. (A kert növényállapotának részletes felvétele 2003-ban készült el, az adatok onnan származnak.)
A növényállomány értékén túl hangsúlyosan említendő a villával való kapcsolat szükségessége, amely nélkül a műemlékként védett épület érvényesülni nem tud.
állapot leírása:
Az Árnyas út közelében álló déli melléképületet lebontották, a terület 2. világháború utáni funkcióját (óvoda) mára elveszítette. Az elmúlt évtized során nőtt bozótot részben a terület sikeres eladása érdekében végzett "rendcsinálás" kapcsán távolították el. Az idős fák többsége egészséges, egy részük azonban sürgősen ápolásra szorul. A rendszeres permetezés elmaradása miatt a kórokozók (elsősorban az aknázómoly) rendkívül legyengítették a vadgesztenyefákat.

A leírásban szereplő értékes növények egész biztos nincsenek már meg. Lehet építeni a lakóparkot.

Villa (0.060 km)