Kacskovics-kastély istállója

Agrár műemlék
raktározási létesítmény
mezőgazdasági tároló
Somogy
Kaposvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Nyugat-keleti hossztengelyű, szabadon álló, téglalap alakú, hosszan elnyúló homlokzatú, építési periódusai miatt három különböző részre tagolható, a domborzati viszonyokat lépcsőzetesen követő formájú épület, belsejében oszlopokkal és függőkupolákkal. Az istálló keleti része a kastéllyal egy időben, a 18. sz. végén épült (1780-90 körül). A középső rész későbbi, 1820 körüli, míg a nyugati rész 1910-es években épült, amikor a kastély déli végét "T" alakban új szárnnyal toldották meg.
külső leírás:
Hosszan elnyúló homlokzatú, építési periódusai miatt három különböző részre tagolható épület. E tagoltság legjobban a nyeregtetőn figyelhető meg, mivel a domborzati viszonyok miatt a toldások mindig alacsonyabban fekszenek, melyet a tetőzet lépcsőzetesen követ.
A keleti, barokk rész homlokzatán három, egyenes záródású faajtó található, valamint további két, rendszertelenül elhelyezkedő, kisméretű, díszítetlen fekvő téglalap alakú ablak. Az egyetlen díszítőelem egy vékony zárópárkány. A rövidebbik oldalán három ablak kapott helyett, szintén rendszertelenül.
A hozzá csatolt klasszicista épület homlokzatán ívelt és egyenes záródású faltükrök helyezkednek el váltakozó sorrendben. Nyugati végéből nagyméretű kosáríves deszkakapu nyílik a hangsúlyos hevederekkel tagolt, függőkupolás egykori kocsiszínbe, majd további négy (három együtt és egy külön) kisméretű, egyenes záródású ajtó vezet az egykori istállókba, melyek között elszórtan négy váltakozó méretű ablak világítja meg a csehboltozatokkal tagolt oszlopos belső tereket.
Nyugaton az 1910 körül épült toldaléképület található. Két szintes homlokzatán alul egyenes záródású ajtó, mellette kettő négyzet alakú ablak nyílik, a felső szinten a földszinthez hasonló három ablak kapott helyet. A rövidebbik végén a homlokzaton három ablak található, valamint a teljesen fa szerkezetű tetőtérbe nyíló ajtó és kör alakú tetőablakok. Belső terei pallóborításúak, a faoszlopokon a mennyezet mestergerendás.
Az épület túlsó oldala díszítetlen, pinceablakokhoz hasonló nyílásokkal tagolt. Az épületek után nyugatra - mintegy a homlokzatok folytatásaként - alacsony téglafal húzódik végig.
állapot leírása:
Állapota rossz. A lábazati zóna végig kb. 1-1,5 méterig annyira fel van ázva, hogy a vakolat már kimállott és csak a téglákat látni. A fafödém számos helyen korhadt, veszélyes.

Nagyon lepusztult állapotú az épület

pékség (0.324 km)