A Lukács Fürdő Népgőzfürdője

Rom
fürdő
közfürdő
14488 <span class="gray">(környezet: 14489)</span>
Elpusztult
rövid leírás:
A Malom tó melletti romépület a Szent Lukács Fürdő Rt. által épített egykori Népgőzfürdő kupolás terme. A fürdőépület 1893-1895 között készült el Ray Rezső Lajos építész tervei szerint. A fürdő utcai szárnyát az 1970-es évek elején lebontották, de az épület magja megmaradt. Szabadon álló, három oldalán körbebontott, negyedik oldalával a Lukács-fürdő Malomtavára néző, vasbeton kupolás, historizáló, mór stílusú fürdőépület maradványa.
A Malomtónak a Frankel Leó út alatti részét 1895-ben lefedték, az útszakasz kiszélesítése miatt.
külső leírás:
Négyzet alapú, kockába foglalható tömegű épület nyolcszögű kolostorboltozat-fedéssel. Az egykori épületbe való betagozódását és kapcsolódását a falcsonkok mutatják..
A vasbetonkupolán bádogfedés található, a kupola tetején egy kúpformájú és egy gömb alakú részből álló csúcsdísz helyezkedik el.

Malomtó
A fürdőépület maradványától É-ra lévő tavat K-ről A Frankel Leó út alatt épült boltozatok sora, D-ről betonozott partszegély és a romépület, Ny-ról és É-ról egy kis híd és a betonozott partszegély határolja.
Az épület jelenleg romos állapotban van. Műszaki állapota folyamatosan romlik.

Nem változott a helyzet. Még tartja magát, ez a szerencse, mert gyaníthatóan arra megy ki az egész hogy összedőljön magától, és építsenek a helyére valamit -ha már lebontani nem lehet..Az iskolapéldája annak hogy ez az ország (következmények nélküli) Paradicsom a kiskaput keresők számára.