rövid leírás:
A Gellért-hegy északi lejtőjén, saroktelken álló, L-alaprajzú, földszintes, alápincézett lakóépület, kosáríves, késő-barokk bejárati kapuval. Eredetileg vincellérház, illetve vámház volt. Az 1934-ben lebontott Tabán egyik utolsó korabeli épülete.
külső leírás:
A Gellért-hegy északi lejtőjén, a Czakó utca-Hegyalja út sarkán álló, L alaprajzú, földszintes épület. Az L rövid szárán kontyolt nyeregtetővel, az L hosszanti szárát adó Tigris utcával párhuzamos szárnyon nyeregtetővel fedett. A fedés részben hornyolt, részben hódfarkú cserép. A zárófödém vegyes kialakítású fafödém. Az egyszerű formálású épület vegyes, terméskő-tégla falazatú. A Czakó utca felől homlokzaton lévő egy, valamint a Hegyalja úti homlokzaton lévő két ablak hagyományos, a Tigris utcai öt ablakból kettőt újra cseréltek.
Az udvari homlokzaton nyílik a dongaboltozatú pince, kétszárnyú vasajtaja kovácsoltvas veretekkel díszített. A pincének a Tigris utca felől is van egy lejárata.
A telek Czakó utca 13. felőli végén a kőfalban egy késő-barokk, kosáríves kapu található. Az udvari nyílászárók közt 19. századiak is vannak.
állapot leírása:
Az épület a forgalmas Hegyalja út mentén áll, melynek szélesítése visszatérő elképzelés a területre vonatkozó városrendezési koncepcióban. Az út tervezett szélesítése a Czakó u. 15. alatti lakóépület bontásával járna.
ugyanaz, mint:
Lakóház (2009.08.08 18:15 QnJ)

2008.07.16 17:56 sprok állapot: 3 - koordináta: N 47° 29,402' E 19° 2,170' - pont: 5

Az épületet magas falkerítés veszi körül, így nehéz belátni. Kívülről annyi látszik, hogy épp a tetőszerkezetet újítják, cserélik. Ettől függetlenül átlagos vagy annál egy kicsit rosszabb állapotot lehet megállapítani.

Bronzszobor (0.067 km)