MOKTÁR Sportklubház

Régi
helyrajzi szám:
7438/1 (környezet: 7396/6, 7396/7, 7396/9, 7396/10, 7398, 7399/3, 7436, 7437, 7440, 7441, 7442, 7443, 7446, 7447, 7448, 7449, 7424)
rövid leírás:
A Naphegy lábánál fekvő, téglány alaprajzú, modern stílusú épület, melyet 1928-ban Hültl Dezső tervei alapján építettek. A funkcionalista szemléletű építészet korai példája. Eredetileg a Magyar Országos Központi Takarékpénztár megrendelésére készült sportklubháznak. E célnak megfelelően az épülettől északra és keletre sportpályákat alakítottak ki.
külső leírás:
Szabadon álló, palatetovel fedett, téglány alaprajzú, részben földszintes, részben egyemeletes épület. Tömege három részre osztható: az Aladár utca felé nézo homlokzat egyemeletes, rizalitként eloreugró központi épületmagjára, és a két oldalon alacsonyabban húzódó, földszintes szárnyakra. Ezen az utcai homlokzaton lépcso vezet fel a nagy szárnyasajtókkal kiképzett bejárathoz, mely felett egyszeru kiképzésu, négyzetes ablaknyílásokat vágtak. A baloldali szárnyon a lábazati zóna felett a falsíkot semmi nem tagolja, míg a jobb oldalon felülvilágítóval ellátott ajtónyílás található.
A keskenyebb oldalhomlokzatokon ablaknyílások láthatóak.
A Tigris utcai udvari homlokzat az emeleti keskenyebb szakasz szélességében a földszinten oszlopos tornáccal tagolt, melyet lépcsosoron lehet megközelíteni. A tornác két oldalán ötosztatú ablaksor kapott helyet. Az emeleti szinten három tengelyben két ablak, középen erkélyajtó nyílik. A földszinti terasz padlózatát törtkövekkel kirakott vörös csillag díszíti, melyben a MOKTÁR-ra utaló "M" betu látható.
A földszint öltözoi és kiszolgáló helyiségei U-alakban veszik körül a társalgót, melyhez a fedett terasz is hozzátartozik. A hálótermek és a fürdo az emelet középso részén találhatók, melyet három oldalról a földszint lelátó, illetve napozóteraszként kiképzett teteje vesz körbe.
A homlokzatokat pillérek közé fogott, vízszintes rudakból álló teraszkorlát zárja.
A sárgára meszelt homlokzatokat fehérre mázolt egyszeru ablakok és erkélyajtók tagolják.

A teniszpálya már a múlté (tulajdonképpen tiszta szerencse hogy ilyen sanyarú létesítményhelyzet mellett -lásd: a BSE-teniszpálya is romladozik, a margitszigeti volt Dózsa-teniszstadionról nem is beszélve, fel tudunk mutatni egy Fucsovicsot, egy Babost, egy Stollár Fannyt vagy egy Gálfi Dalmát). A klubházat még mindig alakítgatják, de hogy milyen célból, nem tudni.

Bronzszobor (0.174 km)