Csavargyár

Ideiglenes műemléki védelem
Ipari műemlék
egyéb ipari építmény
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal

A volt Csavargyár címét hibásan jegyezték be: a Kiss Ernő utca 17. a régi LKM zárt területének teherjáró kapuja. A helyes cím: Vasgyári út 43. Ezért a helyes koordinátákat írtam be.
A Csavargyár csarnoképülete a volt Lenin Kohászati Művek szigorúan zárt területén áll, a portán nem engednek át, belépni és fényképezni csak a tulajdonos engedélyével lehet.
Közvetlen elődje 1883-tól "Szeggyár"-ként működött, és a Hengerdével egy gyáregységet alkotott. Új helyére 1934-ben vagy 1935-ben költözött, mely előtte elektromos kazánház volt.
A gyár területén a Csavargyárnak eredetileg két épülete volt, egy meleg- és egy hidegüzem. Az egyiket lebontották, a tégláit is elvitték, semmi nyoma nem maradt. A gyár bejáratához közel eső csarnok az önkormányzat tulajdona, mely bérbe adta, most a Factory Sport Aréna működik benne.
Az aréna működtetőinek vezetője elmondta: nagy gondot okoz, hogy bár nyertek 100 millió forintot a fontosabb belső munkálatokra, közösségi terek, szolgáltató egységek kialakítására, de a pénzt nem tudják lehívni, ugyanis a gyár egységes terület, mely 7 társtulajdonos között oszlik meg.
A belső fejlesztést konténer egységekből tervezik, hogy a csarnok és a többi tér műemléki értékét ne sértsék.
Építészetileg mintaértékűként tartják számon a létesítményt. Földszintes, hatalmas belmagassággal, alápincézetten, 3000x 3000 m2 összes hasznos területtel, és 3200 m2 környező földterülettel rendelkezik.

Az aréna falainak alsó részét a fiatalok sűrűn telefestették graffitikkal, a tulajdonos szerint a műemlék vörös téglákra és az ablakokra nem engedi őket festeni. Néhány helyen azonban láthatóan megszegték a tiltást.

A/1 főépület (2.860 km)