Népi lakóépület

Békés
Szeghalom Körzeti Földhivatal
-Felújított
rövid leírás:
Lakóépület, népi, 1896. A település fő utcájában, a telek oldalhatárán, az utcára merőleges elrendezésben, utcavonalas beépítésben áll. Háromosztatú lakóház, udvari homlokzatán téglaoszlopos tornác. Utcai homlokzatán eklektikus vakolatdíszítés. Az első szobában kemence, rekonstrukció. Mögötte soros elrendezésben kamra, magtár, füstölő, kocsiszín és ólak.
Telekelrendezés
Az épület a Kossuth utcában, a település módos, a századforduló tájékán meggazdagodott, polgárosuló gazdáinak utcasorában áll. Az utcasor az 1885-ös kataszteri térképen, sőt, annak 1908-ban készült javításán sem a mai, zárt beépítésű formában szerepel, tehát mai formája a 20. század első évtizedeiben alakult ki. A módos gazdák tornácos, vakolatdíszes homlokzatos épületei, illetve a négy-öt homlokzati ablakkal rendelkező, utcára forduló, városias házak által alkotott utcasor ma is viszonylagos egységben megtalálható.
Tárgybeli épület az utcára merőleges fekvésű, oldalhatáron álló. A telekelrendezés soros, a lakóházzal egybeépült a kamra, a magtár, a füstölő, a kocsiszín és az ólak.
Építőanyagok és szerkezetek
Az épület falazata vegyes - vályog és tégla -, tapasztott és fehérre meszelt. Tetőzete nyeregtető, hódfarkú cseréppel fedve.
Külső megjelenés
Kiemelkedő része az épületnek a vakolatdíszes főhomlokzat, mely szép példája a paraszti klasszicizáló eklektika kisvárosi megjelenésének. Vakolatdíszei: az ablakok fölött íves szemöldökpárkányok, melyek pilaszterei női fejecskével díszítettek. Két szélét erőteljes kompozit fejű pilaszterek keretezik. A homlokzat kváderkő sorokat utánzó sávos vakolatdíszű, lábazata barnára festett. Az oromzaton a kerek padláslyuk keretezett, ez alatt van az építési dátum - 1896 - római számmal kialakítva.
Az udvari homlokzaton falazott mellvédes, téglaoszlopos tornác fut végig, melynek padozatát négyzetes tégla burkolja. A mellvédről három verőce nyílik az udvarra. Az oszlopok pillérfejeit egyszerű vakolatdísz jelzi. Az udvari homlokzaton szerény keretezésű, kétrétegű ablakok vannak.
Melléképületek
Soros elrendezésben kamra, magtár, füstölő, kocsiszín és ólak csatlakoznak a lakórészhez. A kamra a lakórésszel egy tető alá épült, azzal azonos szélességű.

állapot leírása:
Az épület fent leírt jellegét egy, a műemlékvédelmi elveknek megfelelő, hivatalunk által felügyelt helyreállítás révén nyerte el, melynek során több későbbi bővítményt elbontottak, az épület eredeti jellegét megváltoztató átalakításokat megszüntettek.
A felújítás során nemcsak az eredeti állapot visszaállítására törekedtek, hanem a korszerű lakásigényeknek megfelelő kialakítást is szem előtt tartották. A konyhát a mai életigényeknek megfelelően alakították ki, a kamrából és a magtárból dolgozó-, illetve fürdőszobát hoztak létre, így a mai igényeknek megfelel az épület - anélkül, hogy eredeti külső megjelenése változott volna. A falazat szigetelést kapott, vagyis a földfalú épületeket legjobban veszélyeztető tényező, a vizesedés megszűnt.

Az épület példásan rendben van.