Ózdi Olvasó Egylet Székháza (Liszt Ferenc Művelődési Ház)

kulturális és szórakoztató épület
művelődési központ
művelődési központ
Ózd Körzeti Földhivatal
Vegyes
rövid leírás:
Főhomlokzatával É-ra, a gyár felé néző, a századfordulós Ózd központjában álló, kereszt alaprajzú, kétemeletes, csonkakontyolt nyeregtetővel fedett, összetett tömegű, szimmetrikus épület, magas, rusztikus kő lábazattal, a sarkokon ciklopszkő megerősítéssel, a földszinten félkörív lezárású ablakokkal. Főhomlokzatának tengelyében kovácsoltvas konzolos üvegelőtető. Helyenként eredeti belső díszítés és berendezés, eredeti színpadtechnika. Az 1884-ben alakult Olvasó Egylet második székháza, az első székház helyén épült (Marschalkó Béla), megépülésekor az ország hatodik legnagyobb színháza volt.

1. Telepítés
Az Ózdi Olvasó Egylet Székházának épülete a századfordulós Ózd központját képező Gyár utca és az egyénien ívelt Tisztisor (ma Bajcsy-Zsilinszky utca) közötti területre, a Törzsgyár közvetlen szomszédságába települt. A város jelentős középületeit tartalmazó épületsor tagja. A bejárati homlokzata északra, a Gyár utcára néz, síkja az utcavonalra kitett, de egykor parkosított kocsifelhajtó volt az épület előtt. A hátsó épületrész mögötti ligetes részen kerthelyiség, illetve különféle szaletlik, tánc- és zenepavilon elhelyezésére is lehetőség nyílott.
A területre bevezető utak vonalvezetése ma is változatlan (kivéve az Ív úti átkötést), továbbra is a városszövet egyéni kialakítású része. Az Olvasó épületének kiemelt szerepe megmaradt, de az épületegyüttes közvetlen környezete megváltozott, reprezentatív jellegét elvesztette. Az épület előtt a - bejáratot bár nem kiemelő, de széles - gyalogjárda húzódik. A hátsó kert ligetes jellege megmaradt, de az ott lévő építményeket elbontották. Oldalkert nincs, de a nyugati szárny mentén elkerített rész található.
2. Tömegalakítás
Az Olvasó - az eredeti kialakításnak megfelelően - szimmetrikus elrendezésű, kétszintes és alápincézett, a középületek léptékének megfelelően markáns tömegű létesítmény. A kereszt alakú fő szárnyak mellé alacsonyabb "oldalhajók" kerültek. A tekintélyes méretű épületkubust tömegtagolások finomítják, egyúttal humanizálják annak léptékét. Az építményrészek lezárására szintén a mozgalmas tömegalakítás jellemző. Marschalkó - Kós Károly és a "Fiatalok" iskolájából kiindulva - a népi építészet megoldásait vette alapul, ezáltal az ott használatos motívumkincs, formavilág tükröződik - átértelmezett formában - épületén. Ilyen jellegzetes fordulatok a csonkolt, és a csonkaoromzatos tetőinek, valamint ereszkialakításainak használata is. A hossz-főszárny tömegkiemelését maga a bejárat adja, hosszúkás arányú középrizalitként. A keresztszárny kiemelése aszimmetrikus, csonkaoromzatos tömegkiugrás. A hátsó homlokzat finomságát a nagy méretű nézőtér és zsinórpadlás tömegének hátrahúzása adja. A lelépcsőztetett hátsó színpad tömegét még tovább oldja a szimmetrikus nyeregtetős kiemelés. Az építmény megjelenését gazdagítja a nézőteret bevilágító üvegtető-felépítmény, a padlásbevilágító tetőfelnyitások, valamint a szépen megformált előtető is. A ház architektonikus megjelenését az épület lábazatának magassága, robosztus ciklopkő anyaghasználata, és támpillérszerű megformálása hordozza magában.
Az épület tömege az eredeti tervekhez képest nem változott.

6. Homlokzati kialakítás:
Az Olvasó homlokzatának kialakításáról általánosan megjegyzendő: jelentősebb - a szerkezetet is érintő - átalakítások nem történtek az eredeti állapothoz képest. Az épület megjelenésére a sík, tagozatok nélküli formálás jellemző. A homlokzatok tagolását inkább a tömegek játéka, illetve a markáns lábazati kialakítás adja. Az eredeti homlokzatnál még jelen volt azonban a sajátos díszítési igény: a bejárati rizaliton festett felirat és címer, stílusban tartott virágtartók, hófogók, kihangsúlyozott csatorna tölcsérek, faragott szarufavégek, díszes zászlótartók (2 db) és a bejárati előtető. Ezek közül a díszítőfestés, a virágtartók teljesen, a csatornadíszek részben eltűntek a felújítások során. (A virágtartók hasonmásai a szintén Marschalkó által tervezett Velence telep házainál még megmaradtak.) A kiemelt tömeget a belső funkciók váltását követő vakolatsávok osztották, amelyek a felújítások során szintén eltűntek.
A földszinti nyílások ívesek, az emeletiek egyenes záródásúak. A főhomlokzat nyílásosztása szimmetrikus kialakítású (C-B-A-B-C ritmussal, 2-3-2(1)-3-2 tengellyel). Az oldalhomlokzatok nyílásai rendszertelenebbek: egyenletes és párba rendezett nyílások váltják egymást, a lépcsőház szinteltolása pedig függőleges irányban bontja meg az egyenletes kiosztást. A pinceablakok fölé látszó idomacél áthidalót raktak.
Az épület jelenleg sárgás-drapp színű vakolat, a kő lábazatra vörösesbarna színt hordtak fel. Az ablakok tokjai feketék, a szárnyuk fehér színű, a főbejárat barna, az oldalbejáratok fekete színt kaptak, az ereszeket és a tetőfelnyitásokat pedig zöldre festették (az eredeti színezésről nincs adat)
állapot leírása:
Az épület állagáról általánosan elmondható: jó állapotú. Az átalakított, felújított részletek leírását a II.3.a. pont tartalmazza bővebben (kiemelendő: az épület díszítése, a nézőtere és a gépészete átalakításokon esett át).
Viszont az épület bezárásakor a fűtetlen helyiségekben szétfagyott az épület - egyébként ép - radiátoros fűtési rendszere is. A meghibásodás kárt tett a burkolatokban és a pincefalban. A pince állaga jelenleg a legrosszabb. A fedélszéknél jelentősebb meghibásodás nincs.
Pillanatnyilag szünetel az épületben a víz- és áramellátás, valamint a fűtés.

2014.07.20 13:43 Lacipap állapot: 5 - pont: 9

Egy igazán rendben tartott épület! Sajnos a környezetében lévő épületek már nem ilyen szívderítőek. ( Szemben vele. )