Békés
helyrajzi szám:
2, 433 (környezet: 167, 168, 169, 414/1, 428, 429, 430, 1, 3, 413, 431, 432, 400, 711, 169/1, 169/2)
25168
Gyula Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település főutcáján található egyhajós, félköríves apszissal záródó, DNy-i főhomlokzatán harangtoronnyal rendelkező református templom 1826-ban épült későbarokk stílusban, az 1782-ben emelt egyszerűbb, toronynélküli imaház bővítéseként. Belsejében az apszis felőli végében fakarzat, a torony alatt kőkarzat található. Egységes fapadozatát és hangvetős szószékét 1874-ben kapta. A templomkertet körülvevő kerítést a 20. század elején emelték.
külső leírás:
Az ÉK-DNY tengelyű, téglány alaprajzú, egyhajós, félköríves apszissal záródó református templom a település főutcáján, annak síkjához képest elforgatva, s attól kerttel elválasztva áll. A DNy-i főhomlokzat középtengelyében, a templomtestbe ágyazva emelkedik a harangtorony. A toronytestbe van vágva a templom egyszerű, keretezés nélküli, egyenes záródású főbejárata, mely fölött ugyancsak egyenes záródású, téglány alakú ablak nyílik. A bejáratot két oldalt egy-egy széles, erőteljesebben előreugró pilaszter keretezi, ezután egy-egy keskeny, mélyített falsáv, majd az épület sarkain ismét egy-egy előreugró pilaszter tagolja a falsíkot. A pilaszterek fejezetének magasságáig tartó első szintet - mely a hajó belmagasságával egyezik meg - hangsúlyos, profilozott párkány zárja le. E párkány fölött a hajó sarkait a toronytesttel íves, volutaszerű elem köti össze, mely kis kőgömbökkel díszített. A torony további két emelettel magasodik a hajó fölé, melyek közül az alsót a középtengelyben kör alakú, szalagkeretes ablak, szélein a földszint pillérjeinek vonalát folytató, erősen kiugró falsáv díszít. Ezt a szintet is hangsúlyos vízszintes párkány zárja. Az efölött emelkedő harmadik szinten félköríves záródású, ugyancsak szalagkerettel ellátott ablak nyílik, melyet pilaszterek fognak közre. A toronytest órával és azt keretező órapárkánnyal záródik, rajta ívesvonalú, horganyzott lemezzel borított sisak ül, melynek csúcsát csillag díszíti, alsó részén pedig az 1913-as évszám áll, mely az utolsó jelentős felújítás évére utal.
A templomhajó mindkét falát 3-3 szegmensíves záródású ablak tagolja. A félkörívű apszisba egy négyszögletes ablak van vágva.
A templomot körülvevő, szépen rendezett kertben I. világháborús, katonát mintázó emlékmű áll. A kertet hullámos vonalvezetésű egyéni kialakítású kerítés veszi körül, rajta kis táblákon az adományozó hívek neve, a főutca felé kőpillérekkel keretezett kétszárnyú kapuval nyílik.

állapot leírása:
A templom sürgős felújításra szorul. A talajvíz felszivárgása miatt a falazat nagymértékben felázott, több helyen a lábazat fagykárt szenvedett. A helyzet javítása érdekében a homlokzaton az ablakok síkjáig és helyenként a belsőben a vakolatot leverték, aminek következtében a falazat nedvességtartalma csökkent, viszont folyamatosan jelentős mennyiségű só rakódik ki rá, ami szétmarja a téglákat.
A rendkívül elöregedett nyílászárók - elsősorban a lassan széteső bejárati ajtó - is cserére szorulnak.
Görögkeleti templom (2015.03.05 20:38 SysWAP)

2018.05.29 11:59 Emese62 állapot: 4 - pont: 12

A tetőn oda nem illő hiradástechnikai eszközök lettek telepítve, szerintem undorító! A tető bádogozása hiányos "foltozva" van, az oldala le lett meszelve, de a torony falairól málik a vakolat, a kerítés jó állapotban van a parkja rendezett, belülről nem tudtuk megnézni, leláncolt kerítés és zárt ajtók.

Raktár (1.055 km)
Malom (1.289 km)