Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
11482
törzsszám:
16190
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
34329 <span class="gray">(környezet: 34306/1, 34340, 34342, 34328, 34341, 34325, 34321, 34330, 34306/2, 34327)</span>
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Romos
rövid leírás:
A Belső-Erzsébetváros Wesselényi és Dob utca közötti szakaszán, a Vásárcsarnokkal szemben helyezkedik el a romantikus-historizáló stílusjegyeket mutató lakóház, mely szervesen illeszkedik az utcaképhez. Az épületről kevés adat maradt fent, de feltehetően 1867 és 1869 között kapta meg mai kialakítását.
külső leírás:
Az Akácfa utcában zárt soros beépítésben helyezkedik el a lakóház délnyugat-északkelet irányban, szemben a Vásárcsarnokkal. Belső udvarát "U" alakban szárnyak fogják át. Az épület délkeleti sarkánál a járda vonala és a mellette lévő ház frontja visszaugratott. A tűzfalon reklámokat helyeztek el. A földszintre egy ablak nyílik, mely mögött csehsüvegboltozatú szoba nyílik.
Az utcai homlokzat romos, elhanyagolt képet mutat. Három nagyobb szakaszra oszlik, melyek közül a középső enyhén előreugrik. A két szélső épületszakasz két - két tengelyes, a középső három. A kapubehajtótól jobbra eső épületrész földszinti és pinceszinti homlokzata teljesen újravakolt, elvesztette eredeti architekturális kialakítását. A baloldali első tengelyben ajtót vágtak, egy bolt, vagy műhely bejárata számára.
A homlokzathoz három szint tartozik, úgy mint a pinceszint, a földszint és az első emelet. A pince négyszögletes ablakai a járdaszintnél kezdődnek, majd ezek felett nagy méretű téglalap formájú ablakok nyílnak. A baloldalon mindkét szinten, illetve a jobb oldalon az emeleti szinten még felfedezhetők az ablakok díszes vakolat keretezése, az egykori konzolokkal alátámasztott, kiugró szemöldökpárkányzatok, mely alatt arabeszk mintázatú sáv is felbukkan.
A földszintet és az első emeletet övpárkány választja el. A felső ablaksor felett további dekoratív díszítmény kapott helyet: rozetta mintázat, mely hangsúlyosabban jelenik meg a középső homlokzati rész páros gyámkövekkel alátámasztott koronázópárkánya alatti közökben.
állapot leírása:
A ház romos, homlokzatáról a vakolat jórészt lehullott. A lépcsőházban beázás nyomok látszanak, a lépcsőfokok kopottak és a villanyvezeték szabadon futnak.

Állapotjelentések

2016.02.18 09:42 prozak01 állapot: 2 - pont: 16

Új fogalom született -a rométterem fogalma..a környékbe abszolút beleillik az izraeli jellegű specialitásokat kínáló étterem, ami dicséretes -de ennyi erővel az épületet is fel lehetett volna újítani

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.008 km)
Lakóház (0.032 km)
Lakóház (0.036 km)
Lakóház (0.103 km)
Lakóház (0.103 km)