ev. templom
helyrajzi szám:
31 (környezet: 29/1, 30, 27, 28, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41/1, 41/2, 41/3, 42, 43, 63, 64, 70/3, 71, 73)
6363
Balatonfüred Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
K-NY-i tájolású, nyugati középtornyos, egyenes szentélyzáródású, egyterű templom. Kétemeletes tornyát órapárkány és gúla formájú sisak zárja. A nyitott, csehsüvegboltozatú toronyalj utáni, három csehsüveges boltszakaszból álló belsőben pillérekre támaszkodó fakarzat húzódik körbe a hajó hosszanti oldalai mentén. Nyugaton az orgonakarzat emelkedik zömök oszlopokkal alátámasztva. Itt található egy korongba vésett dátum, 1839, mely az épület beboltozásának idejére utal.
külső leírás:
A kisméretű, egyszerű templom a középkori kettős templomtól nyugatra helyezkedik el. A nyugati oldalon található, szegmentíves bejáratához két lépcsőfokon juthatunk, mely felett a torony magasodik. A négyszintes tornyot a széleken ívesen átforduló falsávokkal összekötött lizénák és tagolt profilú párkányok osztják meg.
A karzat szintjéhez igazodó első szakaszon, a bejárat felett téglány alakú, könyöklőpárkányos, szegmensívesen záródó ablak látható. Ezt a szintet hangsúlyos, golyvázott párkányrész zárja le, mely a torony két oldalán, illetve a nyugati homlokzaton tovább főpárkányként folytatódik. Ezt követően az osztópárkány falsíkja található, mellyel a homlokzat két oldala zárul.
A harmadik toronyszinten ovális alakú, szalagkeretes díszítésű bevilágítót, a legfelső szinten a torony mind a négy oldalába téglány alakú, szegmensíves záródású, zsalus, szalagkeretes ablakokat vágtak. Ezt a szintet összetettebb profilú, golyvázott órapárkány, illetve a kereszttel ellátott kúpsisak zárja le. A tornyot és az alacsonyabb nyugati homlokzatot ívesen hajló oromfalak kötik össze.
A déli oldalhomlokzat háromtengelyes, két szinten kis téglány alakú, szalagkeretes ablakok jelennek meg. A keleti és az északi homlokzat tagolatlan, a szentély félköríves zárófalába, a padlástérbe kis kör alakú szellőzőt vágtak. A szószék fölött elfalazott nyílás fedezhető fel.

állapot leírása:
A templom állapota megfelelő, szemmel észlelhető károsodások nem tapasztalhatók. Az épület külső és belső festése szintén karbantartott képet mutat.
evangélikus templom (2009.06.15 11:00 Zerind)

Példásan karbantartott templom az Árpád-kori rom mellett.