ev. templom
Balatonfüred Körzeti Földhivatal
Vegyes
rövid leírás:
Hézagos beépítésű utcasorban, kis előkerttel jelenik meg az É-D tájolású, déli előtornyos, nyeregtetős, egyenes szentélyzáródású templom. A belsőben két szakaszú csehsüvegboltozat fedi a szentélyt és a hajót. A bejárat az alacsony templomtérbe vezet, ahol a falakat a falpillérekre támaszkodó heveder- és homlokívek tagolják. Az alacsony szószékoltár előtt kovácsoltvas áldozórács, a retablón Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt c. festményének Jézus alakját másolták ki. Mély falfülkében két-két ablak, a középtengelyben egy szolgáltatja a fényforrást.
külső leírás:
Kertekkel körülvett, hézagos beépítésű utcasoron fekszik a kis előkertes, egyszerű későbarokk templom. Az épület É-D tájolású, egyterű, nyeregtetős, két csehsüvegboltozatos, délen nagy tömegű, előreugró toronnyal. A torony kétemeletes, falsávjait a sima fehér szegélysávok és a szürke kőporos fröcskölésű falmezők határozzák meg. Alul a toronyalj nyitott, két oldalt ülőfülkével ellátott tere, illetve a templomba nyíló deszka ajtó található. Felette a karzatra nyíló zsalugáteres, négyzetes ablak, majd a félköríves lezárású, szintén zsalus harangablak látható a torony mind a négy oldalán. A bádogozott toronysisak négyszögű gúla alakzattal indul, majd élei megtörnek, és nyolcszögű gúlasisakká alakulnak. A sisakon aranyozott gombon álló vaskereszt helyezkedik el.
A hajó palafedésű nyeregteteje mindkét végfalán felmagasított, ami utalhat arra, hogy korábban náddal fedett volt.
Az oldalhomlokzatok kéttengelyesek, két-két négyzetes, fehérre vakolt szalagkeretes ablakkal nyitottak. A szentély megvilágítását is hasonlóan képzett, kisméretű ablak látja el.

állapot leírása:
A falakon repedések és vizesedés nyomai láthatóak. Ettől eltekintve a templom rendezett képet nyújt, jó állapotú.
evangélikus templom (2009.06.15 11:00 Zerind)

Változatlanul jó állapotban van, a tornyot kisebb vakolathibák láthatók.