Megújulásunk támogatója:  

Görög katolikus templom

azonosító:
11444
törzsszám:
16176
szélesség (lat):
N 47° 30,097'
hosszúság (lon):
E 19° 4,573'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
g.kat. templom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
g.kat. templom
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
33583
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
rövid leírás:
A görög katolikus templom a VII. kerületi Rózsák terén, a Steindl Imre tervezte Szent Erzsébet templom műemléki környezetében áll. Az 1881-ben Czigler Győző tervei szerint, neoromán stílusban épült, egyhajós templom eredetileg a kerület ideiglenes plébániatemploma volt. 1909-ben szentelték fel görög katolikus templomnak.
A szabadonálló templomot 1928-29-ben egyemeletes, L-alaprajzú oldalszárnyakkal kapcsolták a szomszédos épületekhez. Jelenleg zártsorú beépítésben áll. A nyerstégla felületeket vakolatarchitektúra keretezi. A templomot nyeregtető fedi, mely fölé kisméretű homlokzati torony emelkedik. Ideiglenes jellegéből adódik szerényebb kialakítása, de arányos tömegei és részletmegoldásai jól mutatják tervezője, Czigler Győző tehetségét a historizáló építészet terén. Téglafelületei, visszahúzott homlokzati tornya gazdagítja a térfal épületsorát. Az ötven évvel későbbi, anyaghasználatban és stílusban az eredetihez igazodó épületszárnyak jól illeszkednek a templomhoz és a szomszédos többszintes házakhoz.
A belső berendezési tárgyak, az üvegablakok, a falképek, az oltárképek és az ikonosztáz különleges egyházművészeti műtárgy-együttest alkotnak a huszadik század első feléből.
külső leírás:
A templom a Rózsák tere épületegyüttesének értékes darabja. Ideiglenes jellegéből adódik szerényebb kialakítása. Romanizáló architekturája, téglafelülete, visszahúzott homlokzati tornya gazdagítja a térfal épületsorát. Az ötven évvel későbbi, stílusban az eredetihez igazodó épületszárnyak jól illeszkednek a templomhoz és a szomszédos többszintes házakhoz.
állapot leírása:
A homlokzat jó állapotú, színezése megfelelő. A tető palafedésén vannak sérülések és az esőcsatorna is javításra szorul. Ezért az oldalhomlokzatokon és a szentélyen ázások nyomai láthatók. A belső berendezés jó állapotú, a falképeket és a falfestést az elmúlt években restaurálták.

Állapotjelentések

2017.09.16 16:03 piroska állapot: 5 - pont: 8

Állapota jó.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.078 km)
Hági söröző (0.184 km)
Lakóépület (0.213 km)
Lakóépület (0.268 km)
Lakóépület (0.271 km)