helyrajzi szám:
319 (környezet: 197/1, 197/2, 198, 199, 200, 201, 202, 253, 308, 309/5, 309/6, 310/2, 309/1, 295, 316, 318, 320, 321/1)
6363
Balatonfüred Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Alsódörgicsei Szt. Imre templom a település központjában áll. Az 1820-ban épült, késő barokk stílusjegyeket viselő épület É-D-i tájolású, D-en középtornyos, É-on félköríves szentéllyel záródik, hajóját csehsüvegboltozat, a szentélyt lapos félkupola fedi. Keleten két csehsüvegboltszakaszos sekrestye csatlakozik hozzá.
A belsőben az építészeti elemeket hangsúlyozó geometrikus, illetve figurális díszítés található, mely a 20. század elején készült.
külső leírás:
A templom Alsódörgicse központi terén, a régi magtár mellett helyezkedik el. Az épület előtt kőkereszt áll. É-D tájolású, homlokzati középtornyos, egyhajós, három csehsüvegboltszakaszos, félköríves szentélyzáródású épület. A szentélyt lapos félkupola boltozat fedi.
A déli, bejárati homlokzat középtengelyében magasodik a négyszintes torony. A tornyot a széleken ívesen átforduló, falsávokkal összekötött lizénák és különböző hangsúlyú párkányzat tagolja. Az alsó szinten a lépcsőn megközelíthető, egyenes záródású, vöröskő keretes bejárati ajtó nyílik, mely felett az orgonakarzatba nyíló szegmentíves ablak található. E felett két összetett profilú, golyvázott osztópárkány fut körbe, melyek keskeny falsávot fognak közre kifutva az egész főhomlokzat szélességében. Az alsó párkány az oldalhomlokzatokon főpárkányként folytatódik.
A következő szinten kerek bevilágító, majd osztópárkány feletti, mind a négy oldalon nyíló szegmensíves, zsalugáteres toronyablak, illetve (üres) órapárkány kapott helyet. A torony végül a nyolcszögű, falazott sisakkal és kettős kereszttel záródik.
Az oldalhomlokzatok hasonló, egyszerű kialakításúak. A Ny-i homlokzat háromtengelyes, három téglány alakú, szalagkeretes ablakkal nyitott. A szentélyt és a hajót lizéna különíti el. A K-i oldalhomlokzat előtt délről nyíló, alacsony, két csehsüvegboltozatú szakaszból álló sekrestye található, mely észak felől ablakkal megvilágított.
A szentély íves zárófalán falon tagoló elemet nem helyeztek el, külön megvilágítást sem kapott.

állapot leírása:
Az épület állapota jó, folyamatosan figyelnek külső és belső festésének renoválására. A torony a dokumentáció készítésekor felújítás alatt állt.
katolikus templom (2012.07.15 23:15 otomi)

A templom állapota változatlanul jó. A lombok miatt nehéz fényképezni.