ev. templom
Balatonfüred Körzeti Földhivatal
-Felújított
rövid leírás:
1890-ben épült, barokk és klasszicista elemeket hordozó, egyszerű kialakítású, homlokzati középtornyos, egyhajós, evangélikus templom. A templomot Reizler Antal nagyvázsonyi építőmester építette.
A falu középpontjában áll, a római katolikus templommal szemben, mellyel meghatározó településképi együttest alkotnak.
külső leírás:
A település központi terén, enyhén emelkedő terepen, szabadon álló, É-D.-i irányú, középtornyos templom, egyhajós, egyenes záródással, cserépfedésű, félkontyolt tetővel. (1-2. kép)
Az épület K-i oldalát részben terméskő fal határolja. A templom előterében kopjafás hősi emlékmű áll. (3-6. kép)
A háromszintes tornya órapárkányos, (7. kép) szintjeit cserépsorral fedett, osztópárkányok tagolják, teljes főpárkányzat zárja, süvege poligonális, falazott tűsisakos. Homlokoldalai falsávos keretekkel tagoltak, valamennyi nyílása szalagkeretes. A középtengelyben álló szegmentíves előcsarnoknyílás felett félköríves karzatablak, a középzónában körablak, a legfelső szinten látható négy ablak félköríves záródású.
A hajó háromtengelyes, ugyancsak falsávokkal keretezett, lábazata illetve főpárkányzata körbefut az épület egészén. A hajó falsávos keretezésű, fél-oromfalakkal kapcsolódik a toronyhoz (8. kép)
A hajófal K-i első tengelyében félköríves fél-ablakkal, a következő két tengelyben teljes, félköríves záródású ablakokkal áttört.
Külső falán a lábazati- és az ablakzóna közötti falszakaszon vizesedés nyomai láthatók.
A nyitott előcsarnok járószintje részben megsüllyedt.