sírépítmény
sírépítmény
Győr-Moson-Sopron
Sopron Körzeti Földhivatal
Vegyes
rövid leírás:
Az épület 1891-1892 között épült, feltehetően Schneider Márton tervei alapján. A zártsoros beépítésben, utcavonalon álló, egyszintes és részben tetőtér beépítéses, rizalitokkal tagolt, téglány alaprajzú, nyeregtetős lakóház eklektikus stílusú. Belső tereit 19. századi allegorikus-figurális ábrázolások, lépcsőfeljárót stilizált korlát és látképszerű falfestés díszítik.
külső leírás:
Zártsoros beépítésben, az utcavonalon álló, egyszintes és részben tetőtér beépítéses, megmozgatott tömegű, téglány alaprajzú, nyeregtetős, cseréphéjazatos, eklektikus stílusú lakóház. Az udvar felől egy 'L' alaprajzú, egyszintes épület kapcsolódik hozzá.
A főhomlokzat 5 tengelyes, sarokrizalitokkal, 1-2. tengelyben páros ablakokkal, 5. tengelyben kocsibejáróval kialakított.
A kocsibejáró kerékvetős, lépcsőzötten tagolt bélletben áll, szegmensíves lezárású, kapuja kazettás, felülvilágítós. Felette könyöklőpárkánnyal összekapcsolt két, egyenes záródású ablak húzódik. A falmező timpanonos oromzattal zárul, orommezejében növényi ornamentikával közrefogott J.B. monogram látható.
Az épület homlokzata 3 téglány alakú pinceszellőzővel áttört, melyek az eltérő magasságban húzódó lábazat felett találhatók. A pinceszintet végigfutó osztópárkány zárja le, melyről az ablakok köténydíszei indulnak. A könyöklőpárkány szintén végigfut a homlokzat egész szélességében. A páros ablakok köténydísze copf füzéres, középen gyémánt kváderrel gazdagított. Az ablakok egyenes lezárásúak, tükrös szemöldökmezőjük kis, kannelurás, pillértagokkal keretezett, melyek felett a szemöldökpárkány szegmensíves timpanonjának orommezejében babérkoszorús szalagmotívum húzódik.
A másik két, ugyancsak egyenes lezárású ablak könyöklőmezője rombuszmintás, a szintén tükördíszes szemöldökmezőket timpanon zárja.
A homlokzat három, téglány alaprajzú padlásszellőzővel áttört az ablakok felett. A főpárkány tagolt.

Az udvari homlokzat is megmozgatott, 3 tengelyes, terasszal bővített, innen nyílik az egyik pincelejárat.
A különálló hátsó épület, eredetileg istálló, 'L' alaprajzú, nyeregtetős, oromzatos lezárású, 4 tengelyes, egyenes záródású, szalagkeretes ablakokkal áttört, oldalhomlokzata egytengelyes. Az egyenes záródású bejárathoz 6 lépcsőfok vezet.
Az épületek vegyes kő- és téglafalazásúak.
A hátsó épület jelenleg üresen áll.
állapot leírása:
Az épület külső homlokzata jó állapotú, ám a vakolat felújításra szorul, vizesedés nyomai láthatók. A párkányok, az architekturális elemek néhol hiányosak.
A belső terek viszonylag jó állapotúak. A megmaradt eredeti festések közül a keleti szoba mennyezetének festése kissé megkopott, restaurálása szükséges. Eredeti nyílászáróinak fa tokozatai jó állapotban vannak. A hátsó szárny üresen áll, állaga romlik.

2010.08.27 13:48 hetykekutya állapot: 3 - koordináta: N 47° 40,981' E 16° 35,677' - pont: 6

A KÖH nyilvántartás szerint az eredeti altípus: "sírépítmény". Hmm...szerintem elnézhettek valamit. Jó arányú, kedves kis épület ez, sok eredeti részlettel. Picit elhanyagolt, de ezen lehet segíteni.

Ortodox imaház (0.092 km)