Kápolna

Szent Kereszt feltalálása
SZAKRÁLIS ÉPÍTMÉNY
kápolna
r.k. kápolna
Egyhajós templom két periódusú szentéllyel, két későbbi lakóház épült rá. 11. sz.
külső leírás:
Téglalap alaprajzú templom egyhajós, hármkaréjos szentéllyel, melyet később egyenes záródásúra bővítettek. A templom eredeti járószintje mintegy két méterre van a mai alatt. Szentélye a Rózsa u. 5. sz. épület pinceszintjébe nyúlik, hajója a Rózsa u. 3. előkertjében van. Felmenő falai jelentősek, néhol a 2 m-t is meghaladják.

2011.02.25 16:30 klo állapot: 1 - egyéb

Valójában nem kápolna, hanem templom, mégpedig nagy valószínűséggel a Szent Kereszt templom maradványa. A 11. században épült templomot a hódoltság korában dzsámiként használták, ezután pusztult el. Temetője a mai utca túloldalán, a 4-es szám alatt volt. A szakirodalom szerint a koronázó székesegyház után a középkori Fehérvár legjelentősebb romként megmaradt épülete - erre sajnos a helyszínen semmi sem utal. Méltatlan környezet.
Forrás: Magyarország műemlékei - Székesfehérvár (szerkesztette: Entz Géza Antal, Osiris kiadó 2009)