Megújulásunk támogatója:  

Szalóki Református templom

azonosító:
11341
törzsszám:
11213
szélesség (lat):
N 47° 28,641'
hosszúság (lon):
E 20° 35,193'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ref. templom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
ref. templom
megye:
Jász-Nagykun-Szolnok
helység:
helyrajzi szám:
802 (környezet: 789, 801/1, 801/2, 822, 823)
település KSH kódja:
12441
földhivatal:
Tiszafüred Körzeti Földhivatal
állapot:
Használaton kívül
rövid leírás:
Sík terepen, a kis tér északi vonalán, szabadon áll az előtornyos, egyhajós református templom, amelyet délről utcák határolnak. A háromszintes torony övpárkányokkal tagolt, teljes órapárkány zárja. Törtvonalú sisakja bádoggal fedett. Hajója kéttengelyes, apszisa kosárívben záródik. Déli oldalához oromzatos lezárású, négyszögalaprajzú oldalbejárati előcsarnok kapcsolódik. A belsőben egységesen fehérre festett korabeli berendezés.
külső leírás:
Sík terepen, a kis tér északi vonalán, szabadon áll az előtornyos, egyhajós református templom, amelyet délről utcák határolnak. A háromszintes torony övpárkányokkal tagolt, teljes órapárkány zárja. Törtvonalú sisakja bádoggal fedett. Hajója 2 tengelyes, apszisa kosárívben záródik. Déli oldalához oromzatos lezárású, négyszögalaprajzú oldalbejárati előcsarnok kapcsolódik. A hajó palával fedett nyeregtetejét a torony felől két oldalról oromzatok fogják közre, illetve zárják le. Keleti végoldalának lezárása az apszis ívéhez igazodik. Lábazata és főpárkányzata teljesen körbefut az épület egészén. A torony és a hajó falfelületei tükörmezősek. A torony legfelső szintjét pilaszterek gazdagítják.
Bejárati ajtónyílásai a torony felől szegmensívben, az oldalbejáraton egyenesen záródnak. A torony bejárati ajtaja felett és a középső szinten egy-egy szegmensíves ablak töri át a homlokzatot. A legfelső szint ablakai félkörívesek, könyöklőpárkányosak. A hajó és az apszis 2+2+1 kiosztású, valamennyi ablaknyílása szegmensívben záródik.
állapot leírása:
A templom jelenleg használaton kívül van. A csaknem kétszáz éves épület szerkezeti elemei
az elmúlt időkben nem vesztették el eredeti kialakításukat, hozzáépítések, kiegészítések nem történtek. A templom külső-belső felújításra szorul. Alapozása, falszerkezete nem sérült. A tetőszerkezet, valamint a hajó járószintjének padlóburkolata cserére szorul. A vakolat helyenként erősen mállik, vizesedik és salétromosodik. Berendezési tárgyai ugyancsak felújításra szorulnak.
átfedő műemlék:

Állapotjelentések

2011.10.31 13:29 ngabi állapot: 3 - pont: 22

A Szalóki /belsőfalusi/ református templom igen leromlott állapotban van. Az elsőfokú építési hatóság megállapította, hogy életet és egészséget veszélyeztető állapotot meg kell szüntetni. Az Abádszalóki Református Egyházközségnek nincs saját anyagi forrása arra, hogy megmenthesse ezt a templomot. Sajnos lélekszámban is igen megfogyatkozott a valamikori két gyülekezet
Információ: szépország.hu
Talán a tetőrészen ideiglenesen megoldották a beázást, egyébként kár lenne teljesen elhanyagolni. A közvetlen környezete is rendezetlen.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Templomrom (5.466 km)
Kőkereszt (7.183 km)