Népi lakóépület

parasztház
Encs Körzeti Földhivatal
Felújítás / átépítés alatt
rövid leírás:
Szoba-konyha-istálló alaprajzú, faoszlopos torrnácú módos gazda ház, a kert végében nyitott födémű gazdasági épület.
külső leírás:
L-alaprajzú lakóház. Az épület régebbi szárnya merőleges az utcavonalra, ennek alaprajza szoba - konyha - szoba - istálló.
Az újabb épületrész az utca felé négy, a kert felé 2, illetve a tornác felé 1 osztás nélküli, pallótokos ablakkal rendelkezik. Az ablakok utcai kiosztása alapján elmondható, hogy az L sarkánál lévő két ablak helye megegyezik a korábbi épületrész ablakinak helyével - a kiosztás nem arányos, ez a két ablak közel helyezkedik el egymáshoz, egysoros épület utcai ablakainak megfelelő arányrendben. Az ablakok körül vakolatkeretezés fut, fölöttük párkány található. Ebbe az épületrészbe egy kétszárnyú, borított ajtó vezet, az L alakú tornác sarkában lévő lépcsőfeljárattal szemben. A kert felőli oromfalas homlokzaton deszkaajtós pincelejárat található. Az új épületrész fölött két kémény található. Belső értékeit a helyszíni szemle alkalmával sajnos nem sikerült megtekinteni.
Az udvari homlokzaton L-alakban, faragatlan, díszítetlen faoszlopos tornác húzódik, régi csempe burkolással.
A kert végében az utcával párhuzamos elrendezésben gazdasági épület áll. Nyitott födémű. Ablakai rácsosak, kapuja kétszárnyú.
Falazata vegyes - sárba rakott kő, tégla és vályogtégla.
állapot leírása:
A tulajdonos az ideiglenes védelem alatt aKÖH anyagi támogatásával és szakmai felügyeletével megkezdte a felújítást.

Továbbra is elhanyagolt, a hatalmas porta növényzete kaotikusan elszabadult, főként az újabb, a Malom utcára néző oldalon, ahol az épület főhomlokzatát szinte teljesen eltakarja. Egy ember lakik benne, feltehetően az L-alak rövidebb, eredeti oldalán, egy kicsi lakrészben. Nem volt otthon, a háznak ezt a részét csak erős ráközelítéssel lehetett fényképezni.