Népi lakóépület és melléképületei

parasztház
768 <span class="gray">(környezet: 657, 658, 659, 767, 769)</span>
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
-veszélyeztetett
rövid leírás:
Háromosztatú,nyeregtetős vályogház, faoszlopos oldaltornáccal. Melléképületei: kamra pincével, disznóól, szénás ól, istálló, szekérszín, sütőház, csirkeól, árnyékszék, kút.
külső leírás:
A háromosztatú vályogház - tarpai szokás szerint - sárba rakott, helybéli kőlapra épült. Nyeregtetős, az utca felé a jellegzetes tarpai mélyre húzott csonka konttyal. Öt esztergált díszű és egy sima faoszlop könyökfákal tartja az oldaltornácot, melynek padlója döngölt föld volt a régi házbelsőhöz hasonlóan; ma beton.
A padfeljáró a hátsó homlokzaton még a régi faszegekkel díszített deszkaajtókkal nyílik.
Az utcai főhomlokzat - mint Tarpán mindenütt - erdélyies hatású, vakolatdíszes. A dísz téglabetétes tapasztásból készült. A még tarpai viszonylatban is igen keskny oromzaton kétzsalus, keretezett padlásablak között az évszám (már eltűnt) két szélén a jellegzetes korong. Régi bádog esővető védi az alatta szélesen domborodó kihúzott párkányt. Négy fejezetes lizéna osztja függőlegesen a három, ablak ( a harmadik zsalus vakablak ) közét. A hófehérre meszelt díszes homlokzatot szürkére festett "elhúzott" lábazat keretezi. A tetőz valaha zsindely fedte, de az I. világháború után, mint több más tarpai házat, műpalával borították.
Teljes porta, vagyis minden gazdasági épülete megvan. Ezek egy része ugyan már átépült, de teljesen a hagyomány szerint. Elrendezésük soros, a ház mögött követve a telek elhajlását sorakoznak a következők:
- kamra pincével: kő, vályog, cseréptető. Hombárjaiban tartották a szemesterményt. Pincelejárója fedetten, lécajtóval nyílott mellette. A tégladongával fedett kőfalú borospincébe téglalépcső vezet.
- disznóól: tiszta fa szerkezetű, két vaspántos ajtócskája van a kifutó felé. Nyeregtetős, fedeles.
- szénás ól, istálló, szekérszín:: vályogból épült kpőalapon, cseréppel fedett, nagy léces kapuja mögött répásverem épült vályogból, földbe mélyítve kb. 1,5 m magasságig letapasztva.
- sütőház: keresztirányú nyeregtetővel, melynek gerincén megemelt tetőcske jelzi a kis szellőzőt. Alatta vályogpadkán téglából épült a kicsi búbos kemence. Előtte szintén téglából tapasztottan épült a katlan hengere. (Itt főzik a szilvalakvárt.)
- e mögött a állt a kétfiókos abora, ezt elbontották, de a szomszéd, saját telkükön álló abora mais áll (három fiókos, óriási, régi betoncseréppel fedett abora.)
- Az udvarban még áll a pusztulófélbemn lévő kicsi, kétszintes, alul kétfiókos, deszkából készült csirkeól. Előtte a faszerkezetű árnyékszék, és feljebb a régi, ásott kőfalú kút, valaha fakávával és gémmel, ma betonnal fedetten.

Ezen a portán még jól látszik a tarpai kő használata, mely nem csak az alapokra terjedt, hanem kő volt a járda és a lépcső is. Ma ezek egy részét beton borítja.
Az eredeti palánkszerű fakerítést és kaput 10 éve elbontották, részei hátul megvannak. Helyére betonlábú, vaspálcás, vaskapus kialakítású került.
A 2000. és 2001. évi árvíz az udvar végéig bent volt.

2010.07.18 17:02 guess.who állapot: 5 - koordináta: N 48° 6,196' E 22° 32,041' - pont: 7

Szép állapotú épület, különösebb látható hibája nincs. A fa részek szép állapotúak, nagy kár, hogy az eredeti kerítésből már semmi nincs meg.