Népi lakóház és istálló

parasztház
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
-veszélyeztetett
Népi lakóház és gazdasági melléképületei, 18-19. sz.
külső leírás:
Feltehetően vegyes falazású, vályog és tégla a főhomlokzat, a szabadkémény, de patics rész is lehetséges. Fehérre meszelt, fekete lábazattal. Főhomlokzata téglaporos mésszel vörösre festett. Nyeregtetős, mélyen lekontyolva, mint a tarpai forma. Valaha fazsindely, ma hornyolt cserép borítja. A tornácon 2+2 feles kerek /tégla/ oszlop a ház oldalhomlokzatának dísze. Vastag /sár?/ vakolattal kialakított egyszerű fejezete és lábazata a népi klasszicizmus jele. Vakolatdíszes utcai homlokzata előkelő. Keskeny tarpaias oromzata keretelt, szélein domborodó korongok, közepén leveles koszorúban az évszám. Közöttük a két kicsiny, keretelt fazsindelyes padlásablak. Erőteljes, tagozott, fogazott, díszes párkánya alatt a két nyagyobb ablak két mezőre osztja a falat. Középen egyes, két szélén kettős, fejezetes, hegyes, fogas, díszes lizéna fut a lábazatig, keretezve a homlokzatot a párkánnyal együtt. Érdekesek a felső, 3-as osztású, nagyobb méretű ablakok, melyekből a fő-, 1 az oldalhomlokzaton helyezkedoik el. Bejárati ajtaja kétszányú, mellette keskeny zsalus ablak világítja meg a pitvart. A tornácról vastag tölgyfa-deszkalépcső vezetett le az udvarba.
Mögötte soros elrendezésben áll az istálló, nagykapus kocsiszínnel. Többi gazdasági épülete elbontva.
állapot leírása:
Előzetes bontási engedély van rá! Tulajdonosa főként raktározásra használja. A telek végén hatalmas csarnokot épített, melyhez gépkocsival, traktorral e ház oldalkertjén át jut el. Telekmegosztás után a házat közcélra átadná az önkormányzatnak.

Elhanyagolt épület.

Középület (0.100 km)