Népi lakóépület

parasztház
234 <span class="gray">(környezet: 117, 119, 120, 121, 233, 235)</span>
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Háromosztatú, alföldi típusú népi lakóépület, mely valószínűleg a 19. század második felében épült, módos gazda hajlékaként. Különös értéke az oldalhomlokzatán húzódó vastag köroszlopos tornác. A lakóépülethez soros elrendezésben nyitott szín, istálló és disznóól csatlakozik.
külső leírás:
Az épület oldalhatáron, előkertes beépítéssel a falu középső részén áll. A telek hosszú szalagtelek, melynek első része az ún. tiszta udvar, ami mögött a gazdasági udvar áll. A lakóépülethez soros elrendezésben egy fedett szín és egy lóistálló csatlakozik. Mögöttük, ugyancsak soros rendben disznóól áll. Az udvar túloldalán tyúkól, budi és gémeskút található.

Háromosztatú, alföldi típusú lakóház, vagyis alaprajza szoba - konyha (pitvar) - szoba, amelyhez kamra kapcsolódik. Az épület előtt oszlopos oldaltornác húzódik.
Az épület falazata tapasztott, meszelt vályog. Tetőzete torokgerendás, szarufás szerkezetű, kontyos nyeregtető, melynek fedése eredetileg nád volt, amit az első világháború után cseréltek bádogra. Az eredetileg sárburkolatú tornácot a helyreállítás során téglával burkolták le. A ház legszebb része az oldalhomlokzaton húzódó tornác, vastag, kerek, vakolt, meszelt téglaoszlopokkal. A kerekoszlopok fejezete átmegy szögletesbe, peremmel leválasztott, és két lemezzel kapcsolódik a tornác famennyezetének szélgerendájához.
Az utcai homlokzat két régi ablakát már lecserélték. Vakolatdíszei a kihúzott párkányon és a padlásablakok körül megmaradtak, csakúgy, mint a tető csipkésre faragott széldeszkái.

Melléképületek
A lakóépülethez csatlakozó nyitott szín cserépfedésű. Az istálló cserépfedésű, födéme keresztgerendás deszka. Benne jászol, hídlás és egy szénatároló "kec" található. A disznóól tiszta faszerkezetű.

Az épület tovább vizesedik, nem látni, hogy lakják-e vagy csak ránéznek időnként.

községháza (0.183 km)