Vasas Sporttelep

sportlétesítmény
sportcsarnok
sportlétesítmény
helyrajzi szám:
11512/7 (környezet: 11512/7, 11510/9, 11510/10, 11510/11, 11510/12, 11510/29, 11510/30, 11510/42, 11510/43, 11510/44, 11511/1, 11511/4, 11511/5, 11512/3, 11512/6, 11518/1, 12041/1, 12041/2, 12042, 12043/18, 12043/19, 12043/21, 13043/10, 13043/11, 13043/26, 13043/27, 13043/28, 13043/29, 13044)
rövid leírás:
A volt BBTE sportszékház tervezője Koromzai Vilmos. Vasbetonvázas épület, négyszintes középrész, szélein a főhomlokzat felé íves, üvegbeton ablaksávval áttört lépcsőháztornyok. Ezekhez kapcsolódik a két, tetőterasszal fedett, kétszintes oldalszárny.
Üvegezett, fedett átjáró köti össze az 1960-ban épült, modern vonalú, egységes alumínium héjszerkezettel fedett Vasas teniszcsarnokkal, melynek tervezői dr. Szendrői Jenő építész és dr. Menyhárd István statikus mérnök.
A klubház a két világháború, a teniszcsarnok 1960-ban épült.
külső leírás:
Buda két világháború közt kiépült villanegyedében, szabadon álló villák és többszintes bérvillák meghatározta területen, alakították ki a Budapesti Budai Tornaegylet sporttelepét a Hermann Ottó út, a Rhédey utca és a Pasaréti út között. A Pasaréti út kanyarulatát követi a három részből álló 1939-40-ben épült sportszékház homlokzata. A modern formálású vasbetonvázas épület négyszintes középrészét két lépcsőháztorony fogja közre. A kapcsolódó kétszintes oldalszárnyak tetőterasszal fedettek. Az épület tömege szimmetrikus: középrészét a tornaterem vasbeton kereteinek megfelelő, alacsonyhajlású tető fedi, két végén lépcsős oromfallal. Az oldalszárnyak tetőteraszát karcsú oszlopokból és peremgerendákból álló pergola veszi körül.
Az alagsor és a középrész főbejárati frontjának homlokzata klinker borítású, a többi részen az épület homlokzata vakolt. A főbejárat az épület tengelyében helyezkedik el. A bejárat jobb oldalán Kamotsay István Győztes atléta c., bal oldalán Szabó Iván Sportolónő c. szobra áll magas mészkő talapzaton. Az alumíniumból öntött szobrokat 1959 után állították fel, valószínű, hogy a teniszcsarnok átadásakor. Mészkőborítású lépcső vezet fel a két kétszárnyú, üvegezett, fémkeretes, egymással összeépített ajtóhoz. A baloldali ajtó mellett még megtalálható az eredeti hengeres tejüveg lámpatest, eredetiek az ajtók függőleges alumínumcső fogantyúi is.
A bejárat fölött enyhén kiugró, lapos előtetőt fejezet nélküli oszlopok tartják. A főhomlokzat első és második emeletén 5-5 álló formátumú ablakot találunk, a második emeletiek - a nagy tornacsarnok ablakai - magasabbak. A szimmetrikus ablakelrendezés közepén, a főbejárat fölötti ablak - egy későbbi átalakítás miatt - kisebb a vele egy sorban lévőknél. Az ablakokat a homlokzat síkjából kiemelkedő szögletes keret fogja össze. A kereten kívül a homlokzat jobb és bal felső szélén egy-egy hajlított fém zászlótartó van. Az épületszárnyakat egymástól elválasztó két lépcsőház a Pasaréti út felé félhengerben végződik. A három felsőszintet összefogó, egybefüggő üvegbeton felület világítja meg a lépcsőházakat.
Az oldalhomlokzatokon és a sportpályák felé néző hátsó homlokzaton erkély fut végig, melyet fejezet nélküli oszlopok támasztanak alá. Az egyszerű, fémpálcákból kialakított erkélykorlát osztása is az oszlopok ritmusát követi. A hátsó homlokzat is öt tengelyes. A teraszra nagyméretű üvegezet ajtók nyílnak. Az emeleten öt nagyméretű álló ablakot találunk. Ezen a homlokzaton megismétlődik az ablakokat körbefogó, falsíkból kiálló szögletes keret. A két szélső ajtótól befelé eső falszakaszok tengelyében hangsúlyos, kovácsoltvas zászlótartók vannak mindkét szinten.
Az oldalszárnyak ablakai kétszárnyúak, csoportosításuk ritmizálja a homlokzatot. A lépcsőházak oldalfalát a két felső szinten 2-2 ablak osztja meg.
állapot leírása:
A sportszékház épületének bejárata az eredeti állapothoz képest kisebb változásokon esett keresztül. Az épület átadásakor készült fotókon a bejárati lépcső mellett oldalfal van. Ma itt egyszerű fémkorlát található. A bejárat fölötti ablakot kisebbre vették. A jobb oldalon a gondnoki és házmesteri lakás külön bejárata az eredeti ajtókkal fennmaradt. Ezek, ahogy az épület többi nyílászárója is, felújításra, átfestésre szorulnak.
A homlokzat vakolata a középrészen és a jobboldali lépcsőháztoronynál több helyen lemállott. A teraszokat szegélyező korlát oszlopaira új, az épülethez nem illő lámpák kerültek. Az oldalszárnyépületek teraszokra nyíló ablakai és ajtói helyére új nyílászárók kerültek. Az épület elkészülte után publikált tervrajzokon szereplő tornateraszok helyett egyszerű síkfedés van az oldalszárnyak tetején.
A székház épület háta mögött szabálytalan íves körvonalú, mészkőből rakott vízmedencét építettek.
Az épület alagsorában és földszintjén több helyen új a burkolat. A nagyterem rózsaszín-fehér kifestése is új. A legjelentősebb változás az épület belsőben az első emeleti nagy tornacsarnok megosztása volt.
A székházat a teniszcsarnokkal összekötő épület földszintjén az egyik faajtót fémre cserélték. Az üveg-fa átjáró jó állapotú.
A teniszcsarnok külső megjelenése az eredeti állapotot őrzi. A korszerűsítésből fakadó változtatások - világítás, új padlóburkolat - nem zavarják az épület nagyvonalú belső terét.

A klubház épülete továbbra is remek állapotú, maga a sporttelep is rendezett, szabadtéri teniszpályákkal, vívó-, tenisz-, és kosárlabdacsarnokkal.

János Kórház (0.400 km)
Villa (0.489 km)