Körhinta

Ipari műemlék
kulturális és szórakoztató épület
rövid leírás:
Vidámpark egyes építményei és a hozzájuk tartozó technikai berendezések: Körhinta, Barlangvasút, a Céllövölde hátfala, a régi Hullámvasút és Mesecsónak, Dodgem; a 20. sz. első évtizedeiből származó építmények.
Jellege:
Szabadonálló, kerítés közé fogott, nyolcszögletű, laternás tetős építmény.

Külső:
Nyolcszögletű, vakolt, tégla építmény. ÉNy-i sarka négyszögletes, itt egyszerű, hullámos lezárású fal van, mely enyhén kiugrik és a többi oldalnál alacsonyabb.
A homlokzat oldalanként ugyanolyan. Lábazaton álló pilaszterpár keretezi a széles, kosáríves nyílást. A pilaszterek törzse tükrös, szalagkeretes, felül íves lezárású. Középen zsinórszerű szalagdísz lóg le. Az ívben két lecsüngő levelű, ornamentikus dísz található, a széleken is szétnyíló, lecsüngő levéldísz van. A kosáríves nyílás vállvonalában a szélekig csonkapárkány fut a pilaszterek "mögött". A nyílásban kétszárnyú, üvegezett ajtó található. Felette sugarasan sávozott kiugró faltükör látható, e fölött egymásba kapcsolódó négyzetekből álló díszsor. E fölött szalagdísz kapott helyet, két oldalt keskeny osztópárkány van. Egy alul egyenesre metszett, fekvő ovális ablak nyílik ez után, melyet oldalról fonatdíszes, középen alul-felül pedig levél- és rozettadíszes keretezés övez. Két oldalán lecsüngő füzérdísz látható. Felette az architráv a párkány felső széléig felhajlik. A főpárkány felett a pilaszterek tengelyében egyenes, középen ívesen felhajló mellvéd húzódik. Az építményt lapos sátortető fedi, nyolcszögű, bordás kupolával, laternával. A laterna dobjának oldalain félköríves ikernyílások vannak, a sarkain pilaszterek állnak. A kupola az akrotérionos főpárkány felett emelkedik. Az oromzaton, vas rácsban, K-ről haladva oldalanként különböző nyelveken a következő feliratok olvashatóak: Körhinta; Épült: 1906; Gebaut im Jahre 1906; Ringelspiel; Built in 1906; Merry go round.

A külsőn, a keleti oldalon ezek a márványtáblák olvashatóak: A KÖRHINTA ÉPÜLT 1906-BAN./ REKONSTRUKCIÓJÁT 1996-97 ÉVBEN/ RÁDAY MIHÁLY/ FŐVÁROSI KÉPVISELŐ VÉDNÖKSÉGÉVEL/ KÉSZÍTTETTE/ A BUDAPESTI VIDÁM PARK RT/ TERVEZTE/ BALIGA KORNÉL/ ÉPÍTŐMŰVÉSZ/ ÉS A/ SZÁNTÓ & MIKÓ ÉPÍTÉSZEK KFT. A másik tábla: A KÖRHINTA REKONSTRUKCIÓJÁT TÁMOGATTÁK/ FŐTÁMOGATÓK/ BUDAPEST BANK BUDAPESTÉRT/ ALAPÍTVÁNY/ BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE/ VÁROSVÉDELMI BIZOTTSÁG/ NAGY-BRITANNIA BUDAPESTI/ NAGYKÖVETSÉGE/ NEMZETI KULTURÁLIS ALAP/ KÖRHINTA ALAPÍTVÁNY/ TÁMOGATÓK/ MATÁV RT WESTEL 900 RT/ ELTÉR ISTVÁN DR. HORVÁTH GYÖRGY/ KORZO 2000 ALAPÍTVÁNY/ VEZEKÉNYI LÁSZLÓ VEHOTAI ISTVÁN/ VIDÁM PARK IGAZGATÓSÁGA ÉS/ FELÜGYELŐ BIZOTTSÁGA/ HORVÁTH KÁLMÁN DR. KÖKÉNY LÁSZLÓ/ GETZ NEMZETKÖZI UTAZÁSI IRODA KFT/ VARGA GIZELLA TORNYOSI LÁSZLÓNÉ.

Állapota jó. Van rá kereslet.