Barlangvasút

Ipari műemlék
kulturális és szórakoztató épület
rövid leírás:
Vidámpark egyes építményei és a hozzájuk tartozó technikai berendezések: Körhinta, Barlangvasút, a Céllövölde hátfala, a régi Hullámvasút és Mesecsónak, Dodgem; a 20. sz. első évtizedeiből származó építmények.
Jellege:
Szabadonálló, nyugati tájolású, négyszögletes alaprajzú épület, felső szintjén lakás, földszintjében az egy sínpályán haladó, nyitott kocsikból álló barlangvasút található.

Külső:
A földszint sziklákat, barlangot imitáló kulisszafal, betonból készült. Közepén egy nyílásban egy szárnyas, hétfejű sárkány zöldre festett szobra látható. A be- és kijárat nyílásai a jobb oldalon (D-re) helyezkednek el.
Felül egy hátraugró terasz kapott helyet, melyet két oldalt egy-egy lépcsőzetesen előreugró rizalit keretez. A rizalitokon egyszerű faltükrökben egyszerű, egyenes záródású, nagy méretű ablakok nyílnak, az alattuk húzódó mellvéd a középrészen eltűnik az alsó szint addig emelkedő rusztikus tömbje mögött. A két oldalrizalit mellett, a hátraugró részeken egy-egy egyszerű ablak nyílik. A terasz hátsó fala és nyílásai is jellegtelenek. A vakolat sávozott, az épület lapos tetővel fedett. Az oldalhomlokzatok nyílás nélküliek, a lakásba vezető lépcső az északi homlokzat nyugati sarkából nyílik.

A nyugdíjasok öröme: jó állapotú. Básti Lajos a János Vitézből mond részleteket, a jelenetek megbízhatóan állnak a helyükön.

Az előző jelentésben jelzett megrémülés a valahai szellemvasúton volt lehetséges.
Bástya elvtárs a Holnemvolt múzeumban látható, a szocialista szellem vasútján ülve (kép)