parasztház
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
-veszélyeztetett
rövid leírás:
Alföldi típusú, három osztatú vályoház, hatoszlopos oldaltornáccal. Mellette kiskocsma, e mögött sütőház kamrákkal.
külső leírás:
Kőalapokon álló vályogház, oldaltornácos, hat egyszerű faragottfaoszloppal, deszkamellvéddel, diagonál lécrácsos függődísszel, 2 ajtós verőcével. - földes volt, ma betonozott kőlépcső vezet rá, a lakóház felső vége a nagyszoba, alsó vége a kisebb szoba, köztük a pitvar helyezkedik el, tehát az alföldi 3 osztatú parasztház típusa. Mélyen kontyoplt nyeregtető, vakolatdíszes utcai homlokzat. Keskeny oromzatát 3 óriási korong díszíti, a középsőben volt az évszám, lekopott. Faragott széldeszka keretezi. A korongok alatt húzódik a rendkívül erőteljesen duzzadó, kihúzott párkány, alul fogazott sorral díszítve.
A 3 (2+1 vak) ablakos homlokzatot még 4 lizéna is díszíti, melynek fejezete - párkányhoz hasonlóan nagyon kidomborodik. Ezáltal a tarpai házak között is kiemelkedően mozgalmas, szép arányú lett a homlokzata. Ma színesre festett, de a hagyomány szerint hófehérre meszelt volt.
Díszbádog a padlásablakokon, és EF monogrammos, zászlós, csillagos, tetraéderes csúcsdísze is van. 2 tégla kéményének egyikét a 60-as években átépítették.
3 osztatú ablaka eredeti, dupla 2 szárnyú ajtaja és kettős bejárati ajtaja részben. A padfeljáró a hátsó oromzat falában lévő ajtó létrával.
A sütőház kamrákkal a kocsma mögött helyezkedik el. feltehetően az első kamra magtár lehetett, mögötte egy fészerféle, és hátul a leengedett cserepes nyeregtető alatt kis sárkemence állott /vályog alapokon/, katlannal. Ma már osszeomlott sárkupac. Itt volt a kenyérsütés, és a szilvafőzés színhelye. A sütőház oromzatán két deszkaülő van. (Dísz? vagy madaraknak?)
A legutóbbi két tiszai árvízben veszélyessé vált az állapota.

2010.07.18 17:12 guess.who állapot: 4 - koordináta: N 48° 6,378' E 22° 31,401' - pont: 7

Meglehetősen elhanyagoltnak tűnő épület, utcafronti homlokzatán, illetve az utcafrontra nyíló melléképület oldalfalán vizesedés és vakolatmállás látszik (utóbbi rossz állapotú, ott a vályogtéglák is nagyon kilátszanak).
A tornác deszkamellvédje láthatóan új, legalábbis nem az eredeti. Mögötte a tornácnak nincs burkolata, puszta föld van ott. A deszkakerítés igen magas, nem átlátható. A leíráshoz képest egyébként a falak fehérre vannak meszelve, nem színesek.

Az oromfal közepén évszám: 1889.