Ortodox imaház

zsinagóga
ortodox zsinagóga
Győr-Moson-Sopron
Sopron Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Schiller János tervei szerint 1891-ben épült historizáló stílusú ortodox zsinagóga téglány alaprajzú telken, fésűs beépítésben szabadon áll. A bejáratot középen hangsúlyozó kupola keleties hatású. A tagolt tömegű épület palafedésű, kontyolt nyeregtetős főépületből, és a lépcsőház-előcsarnok tömbből áll. Az előcsarnokot kupola fedi. A belső térben az U alaprajzú női karzatot öntöttvas oszlopok tartották.
külső leírás:
A soproni Pap rét déli oldalán áll téglány alaprajzú telken, fésűs beépítésben, az egykori historizáló stílusú zsinagóga. A szabadon álló előkertes épület a telekadottságokhoz igazodva épült: homlokzata és a lépcsőházakat is tartalmazó előcsarnok a Pap rét déli oldalával párhuzamos, a nagyterem pedig a keleti és a nyugati telekhatárral. Így a tagolt tömegű épület tengelye a nagyterem és az előcsarnok-lépcsőház tömb határán megtörik.
Az épület palafedésű. A főépületet kontyolt nyeregtető, az előcsarnokot kupola fedi, a kapcsolódó -a homlokzaton rizalitként megjelenő- lépcsőházaknak lapos kontyolt nyeregtetejük van. Az épületen a tengelyeket határoló falsávokkal megszakított osztópárkány, illetve a kupola alatti középrész kivételével ívsoros párkány fut körbe. A főépület főpárkányzata fogrovatos.
A rizalitok nem azonos szélességben kapcsolódnak a főépülethez. A rizalitok és a középrész kétszintesek. A kupola alatt vakárkádos attika húzódik.
Az alsószint lábazatszerűen vakolt. A félköríves ajtó-és ablaknyílásokat a főhomlokzaton befalazták. Az ajtó felett héber nyelvű felirat található. A szinteket fogrovatos osztópárkány választja el egymástól.
A rizalitokat kockafejezetű, pálcatagos ikerablakok, a középrészt három, félköríves lezárású, eltérő nagyságú ablak töri át, ezek íves záródásúak, kváderes keretezésűek. A középrész attikáját kettő-három-kettő osztású vakárkádok tagolják. Alattuk palmettasor húzódik.
A főépület oldalhomlokzatai három-három tengelyesek, a sarkok mentén kettős, kváderesen képzett falsávokkal tagoltak. Az oldalhomlokzatok az osztópárkány alatt ikerablakokkal, felül egyosztatú ablakokkal áttörtek. Valamennyi ablak félköríves záródású, vállmagasságból indított kváderes keretezéssel.
A nyugati homlokzat középső tengelyének felső zónájában kváderezett keretezésű rózsaablak nyílt. A földszinten, a falsávot megszakítva, egyenes záródású ajtót alakítottak ki.

2010.08.27 13:53 hetykekutya állapot: 3 - koordináta: N 47° 40,970' E 16° 35,747' - pont: 6

Igen elhanyagolt állapotban van az épület. Talán új funkció keresésével lehetne életet önteni bele - amíg nincs funkció csak halott falakról beszélhetünk. Kár érte.

Hattyú-ház (0.228 km)