Megújulásunk támogatója:  

Lakóház és üzlet

azonosító:
11250
törzsszám:
11078
szélesség (lat):
N 48° 6,150'
hosszúság (lon):
E 20° 47,057'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
többlakásos lakóház
eredeti altípus:
társasház
megye:
Borsod-Abaúj-Zemplén
helység:
helyrajzi szám:
2478 (környezet: 2475, 2476, 2477, 2479, 2491, 2492, 2493, 2497, 2503, 2480)
település KSH kódja:
30456
földhivatal:
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
állapot:
Vegyes
rövid leírás:
Két utca által közrefogott, szabálytalan négyszög alaprajzú területen, utcavonalas, zártsoros beépítésben áll a kétszintes, attikás homlokzatú, stukkódíszes, 'U' alaprajzú, kis belső udvaros, 1927-ben épült, historizáló stílusú épület. A főutcai főhomlokzat 4 tengelyes, a mellékutcai 3 tengelyes, erkélyes.
Jellegzetes szép példája a korabeli kereskedőházaknak
külső leírás:
Két utca által közrefogott, szabálytalan négyszög alaprajzú területen, utcavonalas, zártsoros beépítésben áll a kétszintes, attikás homlokzatú, stukkódíszes, 'U' alaprajzú, kis belső udvaros épület. A főutca felől a tetőszerkezet nyeregtetős, a mellékutcára nyúló szakasza fél nyeregtetős, és mindkét szakasz cseréphéjazatos. A főutcai főhomlokzat 4 tengelyes, a mellékutcai 3 tengelyes, erkélyes.
A főutcai homlokzat alsó szintjének faragott fa-architectúrájú portáljának felülvilágítós ajtói eltérőek, a kapubejáró feletti félköríves, és hálómintás kiképzésű, a másik egyenes záródású. A váltakozó ritmusú ablakok és ajtók egyenes záródásúak.
Attikaszerű párkánytagos, konzolos szemöldökmezejében felirat áll: MÉTERÁRU.
A felső szintet három oldalról szívsor-motívumos keret határolja, 4 ablaka szalagkeretes, félköríves szemöldök lezárásokkal díszítettek. Az ablakközeit ion fejezetes, tükörmezős pilaszterek tagolják, felettük relief: széleken egy-egy puttó füzért tart, középen korsó motívum. Az ablakok szemöldökmezőit bőségszarúk, ornamentális díszek és voluták tagolják, pilasztereinek tükörmezőit kandeláberek díszítik. Az ablakok felett szintén felirat látható: DIVATHÁZ.
A pillértagos attikát falazott, íves mellvédmező tölti ki. A pillértagokat: a két szélen füzérdíszes kő-korsó, a volutákkal közrefogott középsőt füzérdíszes pajzs díszíti.

Udvari homlokzat
A kétszintes udvari homlokzat kovácsoltvas mellvédes függőfolyosója 'L' alakban megtörve követi a fal homlokzati szakaszait. A lábazat azonos magasságú. A fal síkja tagolatlan, vakolt. Valamennyi ablak, ajtó és pinceszellőző nyílása egyenes záródású.

Mellékutcai homlokzat
A fal felülete tagolatlan. A 3 tengelyes erkélyes homlokzat ablak- és ajtónyílásai eltérő nagyságúak, egyenes záródásúak, a bal oldali felső zónáját részben befalazták. Az erkély vaskonzolos, mellvédje pálcatagos. Az erkélyre két franciaablak nyílik.

állapot leírása:
Az épület főhomlokzati fa portálja felújításra szorul, néhol a faragás letörött. A stukkódíszes felső szint viszonylag jó állapotban van. A belső udvar, kapualj, lépcsőház, valamint a mellékutcai homlokzat felújításra szorul, ezeken a felületeken a vakolat mállik, néhol teljesen hiányos.
átfedő műemlék:
Lakóépület (2010.06.15 12:53 guess.who)

Állapotjelentések

2016.10.11 14:24 fehér állapot: 2 - egyéb

Én nem látom olyan elfogadhatónak az épület állapotát, mint fentebb olvasom. Egyértelműen látható a képeken, hogy a romlás folytatódik az oromzaton. A kapu zárva, bejutni nem lehet, ezért a bal oldali szomszéd ház udvarára mentem be fotókat készíteni az épülettömbnek a belső, a lakók által használt függőfolyosós udvarba. Elkeserítő, ami ott fogadja az embert.
Sajnos, a '80-as években az akkori tanácselnök célzottan költöztetett Miskolc sétáló utcájára bizonyos rétegeket, akik többnyire aszociálisan viselkedtek, és tönkretették az összes lakást, amibe betelepültek. Ma már konszolidálódott, biztonságossá vált a helyzet, viszont nem tudom elképzelni sem, honnan lehet fedezetet keríteni a rehabilitációra.
Szerencsére nem csak ez jellemzi a Széchenyi István utat.
Szerencsére nem vonatkozik ez minden Széchényi úti házra, de vannak még ilyen beteg épületek

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.021 km)
Lakóépület (0.025 km)
Lakóépület (0.025 km)
Lakóépület (0.027 km)
Lakóépület (0.036 km)
Lakóépület (0.043 km)
Lakóépület (0.046 km)
Lakóépület (0.058 km)