Plébánia és melléképület

plébánia
Szeghalom Körzeti Földhivatal
Felújítás / átépítés alatt
A XIX. század közepén épült.
Az egykori kántorlak
Külső:
A földszintes, 'L' alaprajzú, cserép héjazatos, részben tornácos egykori lakóház, utca, park és épületek által határolt területen, szabadon áll. ( 1-2. kép ) Az épületrészek tetőszerkezetének lezárása oromzatos és kontyolt. Ez utóbbi szárnyhoz kisebb ugyancsak nyeregtetős, kéttengelyes, téglafalazású, cserépfedésű, toldalék épületrészt emeltek. Az épület tégla-alapozású, vályogfalas, rajta azonos magasságban lábazat fut körbe.
Az utca felőli főhomlokzat nyolc-tengelyes 4+4 kiosztásban, ablakai egyenes záródásúak, eltérő nagyságúak, viszonylag szabályos kiosztásban állnak, a kisebbek szalagkeretesek a nagyobbak könyöklőpárkányosak, ez utóbbiak egyikén kovácsoltvas ráccsal.
A rövidebb oldali egy ablakkal, egy szellőzővel áttört homlokzata osztópárkányos, oromzatának vakolatlan téglakeretezése lépcsőtagos. ( 3. kép )
Az udvar felőli homlokzat tornácát faragott, faoszlopok díszítik, rabicolt, síkmennyezete gerendákkal tagolt. ( 4-5. kép ) Az udvar felől hat bejárati, egy pince és egy padlásfeljáró nyílik, egy kivételével mindegyik a tornácról. ( 6. kép ) Valamennyi ablak és ajtónyílása egyenes záródású, legtöbb eredeti állapotban maradt meg.
A tornác hátsó falpillére tégla. A felújítás alatt álló épület egyes falszakaszait téglával pótolták ki, aláfalaztak a nagyobb szilárdság végett. ( 7. kép )
A toldalék épületet elbontásra javasolom.
Az egykori paplak
Külső
Az egyszintes, szabadon álló, cseréphéjazatos, részben tornácos lakóépület, kiemelkedő középrésszel, ugyancsak 'L' alaprajzú, amelyhez a tagolt tetőszerkezet is igazodik. ( 12-13. kép ) Az épületszárnyak tetőszerkezete É-i kontyban és Ny-i oromzatban végződik. Az előbbihez, az alaprajzhoz igazodó, félnyeregtetős zárt veranda, ( 14-15. kép ) az utóbbihoz szintén félnyeregtetős istálló csatlakozik. ( 16. kép ) Az épület és toldalékrészei vályog és téglafalazásúak.
A lábazat azonos magasságban fut körbe, a hátsó és az udvar felöli lemenő szárny párkányzata hornyolt.
Az utca felőli főhomlokzat hattengelyes, 4+2 kiosztásban, ablaknyílásai egyenes záródásúak. A belső udvar felé lépcsőzötten tagolt homlokzati szakaszait ajtó és osztott üvegablakok törik át, valamint a nyugati lemenő szárny öttengelyes, hármat közülük befalaztak, zárt tornáccá alakították. A két hátsó tengely tömör és felette faléces mellvéddel záródik. A gerendatagos zárt és nyitott tornácot, négyszögpillérek támasztják alá, fejezetük párkánytagos.
A hátsó homlokzat ablaknyílásai egyenes záródásúak, szabálytalan kiosztásban állnak.

Gazdasági épület
Külső:
A két fő épület hátsó udvarán elhelyezkedő, harántirányú, téglány alaprajzú, hosszan elnyúló épület, egyszintes, nyeregtetős, cserépfedéses, szabadon áll. ( 18-20. kép ) Tégla és vályogfalazású. Az udvar felőli tetőzetén kis nyeregtetős padlásfeljáróval. ( 21. kép )
Valamennyi nyílása egyenes záródású, egy- és kétszárnyú ajtókkal és kapukkal.
(A tetőszerkezet felújítás alatt.)

állapot leírása:
Az épületegyüttes jelenleg használaton kívül van, kitéve az időjárás mállasztó hatásának. A jelenleg már elkezdett felújítással megszűntethető a további állagromlás.

A plébánia és melléképülete, most így néz ki!