Megújulásunk támogatója:  

Római Katolikus plébániaház

azonosító:
11243
törzsszám:
11074
szélesség (lat):
N 46° 45,949'
hosszúság (lon):
E 17° 14,653'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
plébánia
eredeti típus:
r.k. plébánia
megye:
Zala
helység:
cím:
helyrajzi szám:
632/1 (környezet: 620, 614, 621/1, 621/2, 624, 625, 626, 627)
település KSH kódja:
18421
földhivatal:
Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Saroktelken, fésűs beépítésben álló, L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület. Az É-i szárnyhoz földszintes, nyeregtetős épületrészek csatlakoznak. A Ny-i szárny historizáló vakolat-architektúrájú, középtengelyében kosáríves kocsibejáró. A Ny-i és É-i szárny csatlakozása 45 fokban lemetszett. A Ny-i szárny kéttraktusos, középfolyosós elrendezésű, az É-i egytraktusos, oldalfolyosós. A helyiségek jórészt boltozottak, stukkódíszítéssel. Épült a 18. század második felében, a 19. század végén részben átalakítva.
külső leírás:
A plébánia szabálytalan 'U' alaprajzú földszintes, cserépfedésű, kocsibejárós épülete a később hozzáépített kétszintes toldalékszárnnyal együtt, enyhén lejtős terepen, részben beépítésben áll, utca és tér által határolt téglány alaprajzú területen. A beépített területet, illetve az udvar K-i oldalát kőfal határolja.

Külső
A Ny-i főhomlokzat mellvédmezős, 6 tengelyes, a sarkon 1 tengely szélességgel lemetszett, illetve 1 tengely szélességgel oldalra fordul. A főhomlokzatot nem szabályos kiosztású oszlopszékre állított vonalazott, függőleges falsávok tagolják. A főhomlokzatot golyvázott főpárkányzat, illetve, kis pillértagos tükrös mellvédmező zárja le. A kosáríves, kőkeretezésű kocsibejáró nyílása délről, a 3. tengelyben áll, váll- és záróköves kiképzésű.
Ablaknyílásai egyenes záródásúak, függőleges szalagkeretezései a könyöklőpárkánytól a szemöldökpárkányig emelkednek, szemöldökmezőikben vakolt, zárókőszerű díszítésekkel. Az egy tengely szélességben beforduló főhomlokzati szakaszt, a többi ablakkal, azonos keretezésű vakablak díszíti.
Az oldalsó, faltükrökkel tagolt K-i szárny 5 tengelyes, ablaknyílásai szabálytalan kiosztásban állnak. A homlokzatot eltérő nagyságú, egyenes és szegmentíves záródású, szalagkeretezésű ablakok törik át. Ny-ról az első ablak, kis eltéréssel, de igazodik a főhomlokzat ablakaihoz.
Az épület külső, fő-és részbeni oldalhomlokzati lábazata azonos magasságú, alkalmazkodik a szinteltéréshez. Az oldalhomlokzat lábazatát kisebb-nagyobb, téglány alakú pinceszellőzők törik át.
A terméskő falazású, új építésű szárny 3 tengelyes, cseréphéjazatos. A hosszan elnyúló szárny K-i véghomlokzata egy ablakos.

Udvari homlokzat
A Ny-i főépületrészhez, D-ről, a hátsóudvar felé rövidebb, É-ról hosszabb, tagolt épületszakaszok nyúlnak, K-i irányba.
A plébánia udvar felőli eredeti tetőlezárása, D-en kontyolt és É-on oromzatos lezárású. A későbbi nyeregtetős, tetőtér beépítéses toldaléképület, ugyancsak kontyolt tetővel záródik, cseréphéjazatos. Véghomlokzatait, a rövidebb oldalon három, azonos nagyságú, vakolt keretsávval keretezett, szabálytalan kiosztású, egyenes záródású ablak töri át, illetve kétszárnyú, egyenes záródású pinceajtó.
A hosszabbik oldali belső homlokzatot, ugyancsak egyenes záródású, kisseb-nagyobb ablakok és egy kétszárnyú ajtó töri át. A lábazati szint itt is igazodik a telek lejtős adottságaihoz.
A kocsibejáró három boltszakaszos, csehsüveggel fedett.
A kocsibejárótól balra félnyeregtetős, egy, fatokozatos ablakkal áttört zárt, illetve nyitott terasz áll; tetőszerkezetét három, kompozit fejezetű öntöttvas oszlop tartja, ez utóbbi szuterén felett áll, amelynek egyenes záródású bejárati ajtónyílása K-ről nyílik, illetve egy ablakkal áttört.

átfedő műemlék:
plébánia (2010.06.17 18:51 Vucsi)

Állapotjelentések

2011.08.07 11:13 QnJ állapot: 5 - pont: 4

változatlanul jó állapotú épület

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.056 km)
mozi (0.069 km)
Városháza (0.076 km)
Lakóépület (0.077 km)
Ossmann-ház (0.098 km)
Lakóház (0.104 km)
iroda (0.107 km)
gyógyszertár (0.113 km)
Volt Városháza (0.114 km)