Római Katolikus plébániaház

plébánia
r.k. plébánia
Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Saroktelken, fésűs beépítésben álló, L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület. Az É-i szárnyhoz földszintes, nyeregtetős épületrészek csatlakoznak. A Ny-i szárny historizáló vakolat-architektúrájú, középtengelyében kosáríves kocsibejáró. A Ny-i és É-i szárny csatlakozása 45 fokban lemetszett. A Ny-i szárny kéttraktusos, középfolyosós elrendezésű, az É-i egytraktusos, oldalfolyosós. A helyiségek jórészt boltozottak, stukkódíszítéssel. Épült a 18. század második felében, a 19. század végén részben átalakítva.
külső leírás:
A plébánia szabálytalan 'U' alaprajzú földszintes, cserépfedésű, kocsibejárós épülete a később hozzáépített kétszintes toldalékszárnnyal együtt, enyhén lejtős terepen, részben beépítésben áll, utca és tér által határolt téglány alaprajzú területen. A beépített területet, illetve az udvar K-i oldalát kőfal határolja.

Külső
A Ny-i főhomlokzat mellvédmezős, 6 tengelyes, a sarkon 1 tengely szélességgel lemetszett, illetve 1 tengely szélességgel oldalra fordul. A főhomlokzatot nem szabályos kiosztású oszlopszékre állított vonalazott, függőleges falsávok tagolják. A főhomlokzatot golyvázott főpárkányzat, illetve, kis pillértagos tükrös mellvédmező zárja le. A kosáríves, kőkeretezésű kocsibejáró nyílása délről, a 3. tengelyben áll, váll- és záróköves kiképzésű.
Ablaknyílásai egyenes záródásúak, függőleges szalagkeretezései a könyöklőpárkánytól a szemöldökpárkányig emelkednek, szemöldökmezőikben vakolt, zárókőszerű díszítésekkel. Az egy tengely szélességben beforduló főhomlokzati szakaszt, a többi ablakkal, azonos keretezésű vakablak díszíti.
Az oldalsó, faltükrökkel tagolt K-i szárny 5 tengelyes, ablaknyílásai szabálytalan kiosztásban állnak. A homlokzatot eltérő nagyságú, egyenes és szegmentíves záródású, szalagkeretezésű ablakok törik át. Ny-ról az első ablak, kis eltéréssel, de igazodik a főhomlokzat ablakaihoz.
Az épület külső, fő-és részbeni oldalhomlokzati lábazata azonos magasságú, alkalmazkodik a szinteltéréshez. Az oldalhomlokzat lábazatát kisebb-nagyobb, téglány alakú pinceszellőzők törik át.
A terméskő falazású, új építésű szárny 3 tengelyes, cseréphéjazatos. A hosszan elnyúló szárny K-i véghomlokzata egy ablakos.

Udvari homlokzat
A Ny-i főépületrészhez, D-ről, a hátsóudvar felé rövidebb, É-ról hosszabb, tagolt épületszakaszok nyúlnak, K-i irányba.
A plébánia udvar felőli eredeti tetőlezárása, D-en kontyolt és É-on oromzatos lezárású. A későbbi nyeregtetős, tetőtér beépítéses toldaléképület, ugyancsak kontyolt tetővel záródik, cseréphéjazatos. Véghomlokzatait, a rövidebb oldalon három, azonos nagyságú, vakolt keretsávval keretezett, szabálytalan kiosztású, egyenes záródású ablak töri át, illetve kétszárnyú, egyenes záródású pinceajtó.
A hosszabbik oldali belső homlokzatot, ugyancsak egyenes záródású, kisseb-nagyobb ablakok és egy kétszárnyú ajtó töri át. A lábazati szint itt is igazodik a telek lejtős adottságaihoz.
A kocsibejáró három boltszakaszos, csehsüveggel fedett.
A kocsibejárótól balra félnyeregtetős, egy, fatokozatos ablakkal áttört zárt, illetve nyitott terasz áll; tetőszerkezetét három, kompozit fejezetű öntöttvas oszlop tartja, ez utóbbi szuterén felett áll, amelynek egyenes záródású bejárati ajtónyílása K-ről nyílik, illetve egy ablakkal áttört.

változatlanul jó állapotú épület

mozi (0.069 km)