Posta Művelődési Ház, volt Egyedi palota

kulturális és szórakoztató épület
művelődési központ
-Felújított
rövid leírás:
Zártsorú beépítésű, belső udvaros, magastetős épület. Alagsor(pince)+magasfszt+részben beépített félemelet+2 emelet+részben beépített tetőtér. Mögötte, az épület teljes szélességébentéglafallal kerített kert, benne melléképület és szabadtéri színpad. Marmorek Oszkár, 1896-97, főhomlokzat díszítése: Karl Waschmann. Átalakítva 1930-ban, helyreállítva 1990-91-ben. A belsőben Róth Miksa ólomüveg ablakai, eredeti enteiőrök.
külső leírás:
Főhomlokzata sóskúti, ill. kolosmonostori kő, patinázott ón-öntvény díszítésekkel. Szimmetrikus, hét tengelye közepén nyílik az egyeneszáródású, kőkeretes, kovácsoltvas, üvegezett kapu, zárókövén ónból öntött koszorú és füzérdísz. Két oldalán 3-3 egyeneszáródású alagsori, ill fszt-i ablak. Első emelete 1+3+1 tengelyes, a két szélső tengelyben egy-egy enyhe rizalitként kiülő, fejezetes lizénák által keretezett ón-öntvény szemöldökdíszes, egyeneszáródású ablak. Középen a homlokzat síkjából visszalépő erkély két oszloppal, fejezeteiken ón-öntvény díszítmények, köztük vas erkélykorlát. Az erkélyről 3 magas, egyeneszáródású ajtó nyílik a díszterembe. Az erőteljes kiülésű osztópárkány felett a 3. szint 7 tengelyes, a két szélső tengelyben egy-egy keskenyebb,egyeneszáródású ablak, előttük vas korlát, mellettük két oldalt egy-egy ónból öntött puttófigura, felettük mélyített faltükörben patinázott ón-öntvény füzérdíszek. A három egyeneszáródású középső ablak felett is hasonló díszek a mélyített faltükörben. A tojásléccel díszített erőteljes kiülésű főpárkány kiképzése egyszerűbb, mint ami a Der Architekt 1899-es számában megjelent képen látható, azóta a díszvázák eltűntek. Udvari homlokzatát historizáló, copf építészeti tagozatok díszítik, a szinteket erőteljes kiülésű osztópárkányok tagolják. Az alagsor és a magasfszt homlokzatain a rövidebb oldalak 3 tengelyesek, középen félköríves átjárónyílásal, ill. kapuval, a kapu mellettmindkét oldalon az alagsorba vezető üvegezett vasajtó. A hosszabb oldalakon 5-5 , vasráccsal ellátott, egyenes záródású ablak látható a avízszinteen sávozott lizénák között. Az első emeleti homlokzatok átalakítás nyomait mutatják. eredetileg itt is 3, ill. 5 tengelyes homlokzatok voltak, falsávok között ülő, félkörívesen záródó, záróköves, köténydíszes ablakokkal, ill. a télikert acál-üveg szerkezetű építménye a negyedik oldalon. A két sarok zárterkély beépítése és egyes ablakok átalakítása az 1930-as átépítéskor történt. A második emelet homlokzatai is 5, ill 3 tengelyesek, falsávok között ülő egyenes záródású ablakokkal.
Kerti, vakolatarchitektúrával díszített homlokzata erőteljesen átalakított. Középtengelyében felülvilágítós, üvegezett vaskapu. A többi nyílászáró egyenes záródású. Fszt-jén a kaputól balra három ablak, jobbra egy, majd a rizalitként kiugró, utólagosan beépített terasz. Az 1. és 2. emeleten három tengelyes középrizalit, a középső tengely előtt ívesen kiugró, kazettás üvegfal, mellette mindkét szinten egy-egy ablak. Az első emelet előtt végighúzódó terasz, kővázás oszlopok között öntöttvas korláttal. A középrizalit mellett a homlokzat mindkét szinten két tengelyes, a második ablakai előtt öntöttvas korlátú erkély . Manzárdtető ablakokkal.
A kertben téglány alakú melléképület és szabadtéri színpad, mögötte copf díszű, kő szobortalapzat, mellette palmettás díszű kő edény.
Átfogó helyreállítás történt 1990-91-ben

Állapota változatlanul jó.