Megújulásunk támogatója:  

Bobula-ház

azonosító:
11181
törzsszám:
16067
szélesség (lat):
N 47° 30,413'
hosszúság (lon):
E 19° 3,942'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
polgárház
eredeti altípus:
városi polgárház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
28765 (környezet: 28764, 28766)
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
rövid leírás:
Háromemeletes, historizáló, neoreneszánsz ház, id. Bobula János, 1880-1883.
külső leírás:
Az Andrássy útnak az Oktogon és a Kodály körönd közötti szakaszán álló, 2+3+2 tengelyes, háromemeletes, belső udvaros neoreneszánsz ház, zártsorú beépítésben.
A homlokzatot fekvőtéglány alakú pinceablakokkal tagolt lábazat és a szintek közötti háromrészes osztópárkányok tagolják, fölül főpárkány zárja le, melyet a rizalitok fölött kőbábos korlát koronáz. Teteje kis hajlásszögű, palával fedett. Nyílásai mind állótéglány alakúak, félköríves záródással; a fszt-eket zárókővel ellátott tagolt szalagkeret, a többit oszlopokra támaszkodó záróköves, tagolt ívek keretelik. A fszt-i ablakok kőlemez könyöklökkel ellátottak, az emeleten az ablakok alatti mellvédsávban bábos korlát fut végig.
Fszt-je rusztikus kváderezésű, a felső szintek lábazataként funkcionál. Emeletei szintén kváderesek. az emelet rizalitjai között a három középső tengely erőteljesen visszalép, s az így kialakuló tér az első és a második emeleten fedett loggiát, a harmadikon nyitott teraszt hoz létre. A nyílásokat a rizalitokban oszlopok választják el egymástól, a rizalit széleit pillérek zárják le, a loggiákat két-két oszloppár tartja. A támaszok szintenként változnak, az első emeleten dór, a másodikon korinthoszi oszlopok, a harmadikon kompozit pilaszterek vannak. Az első és második emeleten az ablakok ívzugait szobrok töltik ki, a harmadikon ez a díszítés hiányzik, ellenben az ablakok fölött kétrészes szemöldökpárkány van.
Az udvari homlokzatok kiképzése meglehetősen igénytelen: állótéglány alakú, tagolt szalagkeretes, talpköves ablakok, dísztelen osztópárkányok. Bár eredetileg is szerényebbek voltak, mint a főhomlokzat, ekkora különbség nem volt, ez valószínűleg az utolsó felújítás eredménye. Az eredeti terveken jelzett szökőkutas belső kert elpusztítása az 1936-os garázsépítéssel kezdődhetett.
A boltozatos kapualj két oldalán Róna József szobrai, a háziasságot és a vendégszeretetet megjelenítő nőalakok állnak. A kapualj, a lépcsőház, az első emelet reprezentatív belső terei , a második emelet néhány helyisége még őrzi az eredeti - vagy majdnem eredeti - fényét, megvannak a falfestmények, falburkolatok, maratott ablaküvegek, erdeti ajtó és ablak tokok, szárnyak.
állapot leírása:
Az épület egészét érintő felújítás 1985-ben volt.

Állapotjelentések

2013.08.29 16:47 prozak01 állapot: 4 - pont: 10

Változatlan állapotban van, viszont már van gazdája:a Yunus Emre Intézet működik benne

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.013 km)
Iskola (0.021 km)
Lakóház (0.037 km)
Lakóház (0.067 km)
Lakóház (0.094 km)
Lakóház (0.095 km)
Háztömb (0.107 km)
Lakóépület (0.111 km)
Lakóház (0.126 km)