Megújulásunk támogatója:  

Izraelita temető

azonosító:
11176
törzsszám:
16062
szélesség (lat):
N 47° 29,451'
hosszúság (lon):
E 19° 5,823'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
TEMETŐ
eredeti főtípus:
zsidó temető
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
38821/5
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Magas kőfallal körülvett, szabálytalan trapezoid alaprajú terület, melyet É-on és Ny-on a Kerepesi úti temető, délen a Salgótarjáni út, K-en ipartelepek határolnak. Alapítva 1874-ben Kapuépület és szertartási épületek, Lajta Béla, 1908.
külső leírás:
Ld. a Rövid leírást. A Lajta béla tervezte kapuépítmény négyszögű alaprajzon nyugvó kétszintes, tömbszerű épület, melyhez ÉK-i sarkán hengeres torony csatlakozik. A főépületet sátortető, a tornyot lapos, pártázatos tető fedi. Főhomlokzata kváderkővel burkolt, a kövek közül egy-egy erőteljesen kiugrik. A kapuépítmény és a szertartási épületen hasonlóan. A két szintet összefogja egy csúcsíves óriás vakárkád. Az árkád ívét sugarasan rakott kövek keretelik, csúcsán zárókő. A vakárkádban visszaugratott, téglával burkolz falsík, ezen az emeleten két csúcsíves ablak, a fszt-en csúcsíves bejárati árkád, mely másfél tégla szélességben sugarasan keretelt. A nyílásban függőleges rudakból álló vaskapu, mely népies, geometrikus mintákkal díszített. Az oldalhomlokzatok téglaborításúak, a Ny-i homlokzat a temetőfal mellett tagolatlan. a K-i homlokzat téglaborítású, É-i sarkához torony csatlakozik. A hátsó homlokzat a főhomlokzathoz hasonló, alapeleme a két szintet átfogó, csúcsíves vakárkád.Az ÉK-i sarkon álló háromnegyedkör alaprajzú torony téglaburkolatos, kő lábazattal. Fst-jén egyenes záródású ablak, kőpárkánnyal és tégla szemöldökkel. Emeletén karcsú, magas, csúcsíves ablak, kő könyöklővel és zárókővel. A torony tetején pártázat. A toronyhoz ÉK felől kőlábazatú kerítés csatlakozik, rajta madarakkal díszített, az előbbi vaskapuhoz hasonló vasrács. A kapualj csúcsíves dongaboltozatos, a fal mentén padka. Az épületben gondnoki lakás található.
A bejárati épülettől É-ra van a szertartási épület. Négyzetes alaprajz, Ny-on keskeny melléképülettel. Az É-i és D-i homlokzat középtengelyének síkja visszaugrik. Eredetileg kupolával fedve, ez ma hiányzik. Vertikális homlokzattagolás. A falkorona szélein pártázat. Az egyenes záródású bejárat fölött kőkeretes, egyenes záródású hármasablak. Belső tere téglaburkolatos, berendezése elpusztult.
A temető Ny-i fala mellett családi mauzóleumok és szabadon álló, nagyméretű sírboltok. Túlnyomó részük historizáló. Számos szecessziós és modern. A K-i rész sorokra osztott, két fő, K-Ny irányú úttal. Az első sorokban hitközségi elöljárók, a Rabbiképző Intézet igazgatóinak sírjai.
Alpár Ignác, Vidor Emil, Maróti Géza, Fellner Sándor, Gerster Kálmán, Körössy Albert tervezte síremlékek.
állapot leírása:
Az 1950-es évek végén lezárták, azóta többször esett áldozatul vandál pusztításnak. Ma már háborítatlanságáról gondoskodnak, de az épületek az összedőlés határán állnak, a síremlékek pusztuló állapotban vannak.

Állapotjelentések

2016.05.26 10:53 klo állapot: 2 - pont: 4

Nincs változás a korábbihoz képest, de mintha megint dúsabb lenne a vegetáció. Ideiglenesen, a balesetveszély elhárításáig bezáratta a NÖRI. Cikk: http://www.muemlekem.hu/magazin/salgotarjani_uti_zsido_temeto_ideiglenes_bezaras

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.