Szent Anna kápolna és Wenckheim kripta

Szent Anna
kápolna
Békés
Békéscsaba Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egyhajós,téglalap alaprajzú kápolna, homlokzati toronnyal, klasszicista, Czigler Antal, 1844. Berendezés: Klasszicista főoltár Szt. Anna képpel, szószék, gr. Wenckheim Antal epitáfiuma, felesége és leánya epitáfiumai. Boltozatfestés a hajóban és a szentélyben: Jeges Ernő, 1944. A kripta görögkereszt alaprajzú, dór portikusszal, klasszicista, Czigler Antal, 1844, bővítése Ybl Miklós. Belsőben Gr. Wenckheim József Antal ólomkoporsója, valamint több családtag koporsója, fölötte relieffel, a család francia nevelőnőjének koporsója vasveretes akanthuszlevél dísszel.
külső leírás:
Téglalap alaprajzú kápolna, egyszintes homlokzati toronnyal.A bejárat előtt széles lépcsősor. A főhomlokzat közepén enyhe rizaliton nyílik az egyenes záródású főbejárat, mellette két pilaszter tagozott párkányt tart, efölött félköríves karzatablak van. A rizalitot timpanon koronázza, , az épület négy sarkán lévő kis kiugrású, vízszintes sávozású rizalitokat az oldalfalak felől szintén egy-egy kisebb timpanon zárja le. A rizalitokon egyenes záródású, az oldalhomlokzatokon a sarokrizalitok között egy-egy félköríves ablak, hasonló ablak nyílik az egyenes záródású szentélyfalon is. A hajót nyeregtető fedi. A torony négy oldalán négy egyenes záródású harangablak, könyöklőjük alatt bábos-korlátos mellvéddísszel, az ablakok fölött tagolt párkány húzódik körbe. A torony felső részét órák díszítik, a zárópárkány fölött félgömb alakú, kereszttel ellátott, bádogfedésű sisak zárja.
A görögkereszt alaprajzú kripta főhomlokzatán fehér mészkő klasszicizáló dór oszlopos, párkánnyal és timpanonnal zárt portikusz középtengelyén nyílik a bejárat.
állapot leírása:
A park bejárati kovácsoltvas kapuját, kő amforás oszlopaival együtt restaurálták. Környezetrendezés folyik, a leszármazottak és a helyi lakosok az emléket ápolják.

2018.05.14 16:20 Emese62 állapot: 4 - pont: 3

A kápolna oldala vizesedik, az út felöli déli oldalon a fal két helyen hosszában meg van repedve! A bádogozási hibák miatt ázi is. A kripta jó állapotban van.

diadalív (0.052 km)
Régi posta (0.084 km)