Vár és bencés apátság romjai

Rom
LAKÓÉPÜLET
vár
Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zalavártól Ny-ra, a Zala völgyében állt Pribina szláv fejedelem székhelye Mosaburg vára, 840 k. Az évtizedek óta zajló kutatás során több templom alapfalait tárták fel. A Vársziget területén található Szent István által 1019-ben alapított bencés apátság romja, melyet a 15. században várfalakkal erődítettek. A várat 1702-ben felrobbantották. A Karoling kori szentélykörüljárós, gyűrűs-kriptás, valószínűleg Szent Adorjánnak szentelt bazilikát 2000-ben tárták fel. A Ny-i homlokzathoz egy torony, D-en kolostor csatlakozott. A kolostor és a vár romjait 1999-2001 között tárták fel.

Nem folytatták a vár kutatását, helyét és a Szűz Mária/Szent Adorján templom nyomait elborította a vegetáció. A kolostorrom bejáratánál információs táblák segítik az eligazodást, a terület rendezett, szépen gondozott.

A kolostoron belül lefektetett "In qua ecclesia Adrianus martyr humatus pausat" feliratú kőtábla betűi megkopottak, csak nagyon nehezen olvashatók.
A közelben lévő, az Árpád-kori alapokon felfalazott Szent István kápolna hibátlan állapotban, nyitva várja a látogatókat, a berendezése mai, kortárs szobrászok szent-ábrázolásai láthatók benne.

2011. áprilisában adták át az emlékparkot a nagyközönség számára, melyen egy múzeum, Cirill és Method szobra, és egy vendéglátó egység is áll. Kulturált a környezet.