Templomrom (Polgárvárosi torony)

Rom
SZAKRÁLIS ÉPÍTMÉNY
Zalaszentgrót Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Nádas-patak D-i partján, szabadon álló, keletelt, egykor poligonális szentélyzáródású templom szentélyének É-i fala és a hozzá kapcsolódó tornya, valamint a szentély ÉK-i támpillérének csorbázatos indítása. A szentélyfalon megmaradtak a gyámköveken a bordás keresztboltozat indításai. A szentélyből a toronyaljba nyíló, csúcsíves ajtót rekonstruálták. A torony K-i falán feltehetően másodlagos felhasználású, román kori félköríves záródású, kőkeretes ablak. A templom a 13. század második felében épült, egyenes szentélyzáródású, feltehetően plébániatemplom volt. A 15. században szentélyét bővítették, É-i oldalához tornyot és egyszárnyú kolostorépületet emeltek. A ferencesek a 15. század végén vették használatba, majd a 16. század közepe táján elhagyták, rövid protestáns használat után a 17-19. század során fokozatosan elbontották.

Az elmúlt egy év alatt nem történt érzékelhető változás.

magtár (0.884 km)