Gersei Pethő kúria

Védetté nyilvánítási eljárás alatt
Keszthely Körzeti Földhivatal
Jelleg:
Szabadon álló "L" alakú oromfalas, nyeregtetős épület.
A nagyobb épület utcai homlokzatán jelenleg öt, 19. sz-i eredetű kifelé nyíló ablak van és egy téglány alakú kisebb ablak. A merőleges épületszárnyon a tető alatti párkány nem folytatódik, utcai homlokzatát szintén két 19. sz-i ablak töri át, a két épület között világosan látszik a falelválás. Ehhez az épületszárnyhoz egy, talán a múlt századra keltezhető romos istálló tartozik. Az épület udvari homlokzata előtt egykor kőpilléreken álló csehsüveg boltozattal boltozott tornác húzódott. melnyek a főépületen két szakasza maradt meg. (A ház egyébként a helyi hagyomány szerint emeletes volt.) A belsőben a lakóhelyiségek jelenleg síkfődésűek, kivéve a harmadik traktus szobáját, melyet egy nem szokványos teknőboltozat fed, ahol a fiókok szamárhátívekkel metsződnek a boltozatba. Ez a formai megoldás esetleg a 17. sz-ra keltezhető, tehát az épület igen korai eredetre utal. A szomszédos helyiséget egy kosáríves nyílás osztja két részre, melyből az egyik térrészt az ívezetre támaszkodó hosszanti dongaboltozat fed le.

Az egyik fele sárgára, a másik fehérre festve, két külön szervezet használja. Udvarról is fényképeztem, jó állapotban van mindkét része

Kotsi-malom (0.132 km)