Tátika várrom

Rom
LAKÓÉPÜLET
vár
Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Zalaszántó és Bazsi között emelkedő K-Ny irányú hegygerincen kaputoronyból, háromszintes palotaépületből, gazdasági épületből, feltáratlan toronyból és körítőfalból álló épületegyüttes. A hegygerinc É-i oldalán lévő palota földszinti helyiségeinek dongaboltozata áll. Az emelet boltozatának lenyomata az É-i falon látható. Az ásatások során számos reneszánsz kőkeret töredék került elő. A várat Ják nembeli Zlaudus, veszprémi püspök építette a 13. század második felében, majd Pécz nembeli Lukács és Apor, környékbeli birtokosok voltak a tulajdonosai. Nagy Lajos király a Lackfiaknak adományozta. 1438-tól a Gersei Pető család tulajdonába került. 1589-ben a törökök Rezi várával együtt felgyújtotta.

Mint rom jó állapotban van, az utolsó jelentés óta sokat változott a környezete is.

Kotsi-malom (2.992 km)