Nepomuki Szent János-szobor és népi lakóház

Plasztika
szobor
Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az 1307/1 hrsz.-on álló egykori népi lakóházat és kerítést tulajdonosai teljesen átépítették. A kerítés vonalában, négyzetes lábazaton, hasáb alakú, lábazattal és párkánnyal tagolt posztamensen Nepomuki Szent János festett szobra (hrsz. 1307/2). A szent papi ornátusban kezében pálmaágát és feszületet tartva látható. A posztamens homloklapján évszám, 1810.
külső leírás:
Szabadonálló, előkertes, kétszintes, cserépfedéses nyeregtetős vakolt épület. A jegyzékben szereplő népi lakóházat a jelenlegi tulajdonosok jelentősen átalakították, vagy lebontásával teljesen újat építettek. A ma látható épület semmiben nem emlékeztet népi lakóházra.

Az épület előtt a kerítés vonalában 1,5 méteres sima falú, párkányos podeszten 120 cm magas festett szobor áll. A podeszten 1810 évszám. A szent alakja főpapi ruhában, karinggel, birétummal, palásttal, enyhe kontraposztban, fejét kissé félrefordítva, kezében korpuszos feszülettel és pálmaággal.

A szobor állapota jó, a ház miért védett???

múzeum (0.465 km)