Szent Sebestyén
5426 <span class="gray">(környezet: 5430)</span>
Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Utcavonaltól beljebb, magaslaton, szabadon álló, keletelt, egyhajós, poligonális szentélyzáródású, támpilléres templom, Ny-i homlokzata előtt toronnyal. A templom É-i és D-i oldalához több részből álló, tetőgerincükkel a templomtól kifelé, lépcsőzetesen növekvő, nyeregtetős újabb toldalékok csatlakoznak. A torony előtt timpanonos kapuépítmény. A hajó É-i oldalán befalazott, csúcsíves kapu. A D-i hajófalhoz támaszkodó lépcső vezet a karzatra. Keresztboltozatos toronyalj, fiókos dongaboltozatú hajó, keresztboltozatos szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. A hajó és a toronyalj oldalfalain félköríves záródású fülkék. Falképek: szentélyben, barokk, 18. század, 2002-ben restaurálva. Berendezés: jellemzően 18-20. század. A zalavári apátság birtokában lévő, 13. század harmincas éveiben épült félköríves szentélyzáródású templomot a 15. században bővítették. Ekkor épült a torony, támpilléres hajó és poligonális, támpilléres szentély. 1741-ben kezdték el a templom újjáépítését, ekkor készült boltozata is. A 19. században épült torony előtt a timpanonos előcsarnok. 1895-ben a pannonhalmi főapátság restauráltatta a templomot, 1930-ban támpillérek elbontásával oldalkápolnákat építettek hozzá, ezeket az 1974-ben végzett kutatást követő helyreállítás során visszabontották, a támpilléreket újraépítették, a hajó É-i és D-i oldalához újabb toldalékokat építettek, 1975-1977 (építész: Erdei Ferenc). A templom mellett: kőkereszt, 19. század vége; világháborús emlékmű, és újonnan épített plébániaház.

Vakolata hullásnak indult, repedések is látszanak.

Apáti nyaraló (0.127 km)