Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Zala folyó árterén, szabadon álló, keletelt, egyhajós, egyenes szentélyzáródású templom, Ny-i homlokzata előtt toronnyal, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, a szentély É-i oldalához csatlakozó sekrestyével, a toronyhoz É-ról kapcsolódó karzatfeljáróval. A torony Ny-i és K-i homlokzatán román kori ikerablak. A toronyaljban félköríves, a hajó D-i oldalán szegmentíves befalazott kapu. Csehsüveg boltozatos hajó, fiókos dongaboltozatos szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. Berendezés: jellemzően 20. század; főoltárkép, 1903 (Engelhardt S., Zalaegerszeg). Andráshida középkori település plébániatemplomának első okleveles említése 1278-ból való, de temploma feltehetően előbb, a 13. század közepén épült, ebből a korból való tornya, hajója a D-i kapuval. A török időkben romossá vált templomot 1746-ban javították, 1785-ben újjáépítették, ekkor készült szentélye és boltozata. 1830-ban renoválták. Helyreállítva 1973-ban. A templomkertben: Nepomuki Szent János-kápolna (trsz. 6406).

2009.11.08 06:57 crowley állapot: 5 - koordináta: N 46° 51,660' E 16° 47,460' - pont: 3

Állapota nem változott: jó, környezete rendezett. Néhány helyen a déli oldalon látható hajszálrepedés. A sekrestye lábazata vizesedik