Régi vármegyeháza (Zala Megyei Bíróság)

közigazgatási épület
megyeháza
Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Település központjában álló épületegyüttes, magja a Deák tér É-i oldalán álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. K-i végfalához nyaktaggal kapcsolódik az É-D-i tengelyű, egyemeletes épületszárny, mely É-on beforduló, kétemeletes fogház épülettel folytatódik. A barokk épülethez Ny felől, nyaktaggal, téglalap alaprajzú, kétemeletes irodaépület csatlakozik. A barokk épület D-i, Deák téri homlokzatát, közép- és kis kiülésű sarokrizalitok tagolják. A timpannonnal lezárt középrizalit tengelyében nyílik a kosáríves kapu. A K-i épületszárny homlokzatát egy öt- és héttengelyes rizalit tagolja. A barokk épület földszintje kéttraktusos elrendezésű, földszintje és az emelet részben boltozott. Falképek: díszterem, lépcsőház, könyvtártermek, 1996 (Baliga Kornél tervei alapján Velledics Lajos). A K-i szárny egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, síkmennyezetes helyiségekkel. Lépcsőháza négykarú. Az épületegyüttes az egerszegi palánkvár helyén épült 1730-1732 között (tervező: Franz Allio, bécsi építész, kivitelező: Faulent Mihály, egerszegi kőművesmester). 1872-től a bíróság használta az épületet. 1892-ben a várköri, K-i, historizáló szárnnyal bővítették (építész: Wagner Gyula, kivitelező: Morandini Tamás és Román). A várköri rész, É-on a fogház épületével bővült 1898-ban. A Ny-i irodaépület készült el 1960-ban épült. 1995-1996-ban helyreállítva.

Vakolata kisebb helyeken továbbra is kopik, de az egy évvel ezelőtti állapota nem romlott.

Sóház (0.049 km)