Arany Bárány Szálló

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
Szálló
Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Saroktelken, zártsorú beépítésben álló, U alaprajzú, kétemeletes épület, manzárd jellegű tetővel. Kazinczy téri, É-i szárnyához L alaprajzú, négyemeletes újabb toldalék csatlakozik, melyet további épületrészekkel bővítettek. Az udvari homlokzataihoz szintén újabb, földszintes, lapos tetős toldalékok csatlakoznak. A főépület K-i, Széchenyi tér felé eső főhomlokzata gúla alakú sisakkal lezárt sarokrizalitos, egykori kosáríves főkapuja a középtengelyben nyílt. É-i, Kazinczy téri homlokzatának Ny-i részén rizalitszerűen kiugró attikával lezárt, két szintet átfogó díszterem. Egytraktusos, oldalfolyosós alaprajzi elrendezésű. A díszteremben, a mai télikertben, architektonikus díszítőfestés és stukkódíszítés. Korábbi, a 18. században itt álló fogadó lebontása után épült 1893-1894-ben (építész: Györgyi Géza, Zuschmann János; kivitelező: Morandini Román nagykanizsai építész). Az épülethez újabb, 1965-ben épült toldalék csatlakozik. Udvarán állt a 19. század közepén épült, 1904-ig használt zsinagóga, melyet 1945-ben lebontottak. A telek DNy-i sarkában: L alaprajzú, földszintes, félnyeregtetős épület (egykori istálló?), ettől ÉK-re egy másik félnyeregtetős, földszintes épület.

állapota nem változott az előző jelentés óta

Sóház (0.070 km)