Tersztyánszky-kúria

Zalaszentgrót Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Zalaapáti felé vezető út mentén, a Zalacsányi patak mellett elterülő parkban, szabadon álló, téglalap alaprajzú, kétszintes, szintváltós, kontyolt nyeregtetős épület. Ny-i homlokzata előtt dór oszlopokra támaszkodó, háromszögű, címerdíszes timpanonnal koronázott középrizalit. É-i oldalhomlokzatának tengelyében félköríves bejárat nyílik az alagsorba. Az épület kiégett, lépcsőháza elpusztult, alagsori helyiségei dongaboltozatos középfolyosóról nyíló csehsüveg boltozatosak. Klasszicista nyílászárói nagyrészt elpusztultak. A Tersztyánszky család építette a 19. század elején. Az épülettől É-ra: téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős torony, tőle D-re, négyzet alaprajzú, kétszintes, sátortetővel fedett épület áll.

2012.06.30 10:36 Ego103 állapot: 2 - koordináta: N 46° 48,179' E 17° 5,846' - pont: 14

Életveszélyesnek minősítve! Belül borzalmas, kívül nagy repedések. A két melléképület jobb állapotú, mint a kúria!!!

Templomrom (2.326 km)
Kereszt (4.150 km)