Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

azonosító:
11017
törzsszám:
6432
szélesség (lat):
N 46° 49,912'
hosszúság (lon):
E 16° 45,704'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
megye:
Zala
helység:
cím:
helyrajzi szám:
089
település KSH kódja:
8828
földhivatal:
Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Külterületen, a település régi temetőjében, szabadon álló, keletelt, egyhajós, félköríves szentélyzáródású templom, Ny-i homlokzata előtt toronnyal, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel. A hajón és a szentélyen falsávos tagolás. A tornyon félköríves, keretezetlen kapu, fölötte, cseppdíszes vakívsor. Csehsüveg boltozatos hajó, negyedgömb boltozattal fedett szentély. A hajó É-i és D-i oldalán csúcsíves fülkék sora. Berendezés: jellemzően 20. század. A 13. századi templomhoz a 14. században épült torony, a 18. században barokk stílusban átalakították.
külső leírás:
Településtől távolabb, régi temetőben álló, homlokzati tornyos, gúlasisakos, keletelt, félköríves szentélyzáródású, kontyolt nyeregtetős épület.

NY-i (fő)homlokzataelőtti tornyán az ereszvonal magasságában csúcsíves ívsor húzódik. A toronyaljba kosáríves záródású, mély fülkében nyíló egyenes záródású ajtó vezet. Felette üres tondó. Az ívsor magasságában a torony szélessége csökken. A harangszinten kis, félkörívzáródású ablak nyílik minden irányba. A tornyot fémlemezfedésű gúlasisak zárja.
É-i homlokzat tükrös, lizénák tagolják, ablaktalan.
A szentély kissé keskenyebb a hajónál, félkörív záródású, az É-K-i oldalon támpillér támasztja, tengelyében kis, lőrésszerű, kávás, félkörívzáródású ablak, D-i oldalán nagyobb, szalagkeretes, félkörívzáródású ablak nyílik.
D-i homlokzata tükrös, egyetlen, kávás, szegmentíves, szalagkeretes, rácsozott ablakkal.

Állapotjelentések

2011.11.18 13:13 Torja állapot: 3 - koordináta: N 46° 49,912' E 16° 45,704' - pont: 36

Úgy tűnik, az előző jelentések óta inkább romlott az állapota, főleg az északi fal. Nedves és penészes, a vakolat is pereg.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.