Rezi vár

Rom
LAKÓÉPÜLET
vár
Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Zalaszántói-medence fölé magasodó sziklagerinc végén egy lakótoronyból, kaputoronyból és körítőfalból álló rom. A hegygerinc É-i végén áll az egykor háromszintes torony K-i fala, az árnyékszék romjaival. A torony formájú palotához kapcsolódó trapéz alaprajzon két kortinafal, D-en a részben rekonstruált kaputorony áll. A lakótorony belső tere a földszinten, a boltozati lenyomatok tanúsága szerint, középpillérre támaszkodó, négyboltmezős tér volt. A torony bejárata a gyilokjáróról nyílt a K-i oldalon. K-en árnyékszéktorony csatlakozott a valószínűleg osztatlan terű emeleti nagyteremhez. A vár előtt feltáratlan földsáncok húzódnak. 1298-1307 között építtette Pécz nembeli Apor. A 14. században királyi birtok volt, és tovább bővítették. 1378-ban Nagy Lajos király a Lackfi családnak adományozta, 1432-ben a Gersei Pető család tulajdonába került. 1557-ben épült ki a sáncrendszer, 1589-ben a törökök a szomszédos Tátikával együtt felgyújtották.

Felújítva, szép állapotban van.